Glavna lekcija pandemije covida-19 je bila, da je bolje sodelovati, tudi v zadevah, ki so sicer v pristojnosti držav članic, je na spletnem pogovoru EU in krize: kako naprej, poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Krepitev sodelovanja za boljšo odpornost EU na krize bo tudi prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu EU, je po pogovoru povzelo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Evropski mehanizem zaščite in reševanja se po pandemiji krepi in daje Evropski komisiji več prostora in fleksibilnosti, da države članice podpre ob velikih nesrečah. Med novostmi je razširitev skupnih evropskih strateških zalog rescEU tudi na področju zaščitne in medicinske opreme in na druga, z okrepljenim mehanizmom Evropska komisija dobiva možnost za neposredno nabavo materiala in storitev, na voljo bo tudi več sredstev. Politični dogovor o tem sta 8. februarja dosegla zakonodajalca, Evropski parlament in Svet EU, zakonodajni akt pa bo v parlamentu predvidoma izglasovan aprila.

Obenem aktivnosti tečejo v smer krepitve Evropske agencije za zdravila. Za boljšo pripravljenost in odziv v zdravstvenih krizah pa se pripravlja ustanovitev agencije za biomedicinsko pripravljenost HERA. Njen prvi korak je načrt za spoprijemanje z novimi različicami koronavirusa, t.i. HERA inkubator. Te aktivnosti bodo tudi v središču pozornosti slovenskega predsedstva EU v drugi polovici letam je pojasnil Igor Senčar iz predsednika kabineta vlade.

Pomembno je krepitev zaupanja državljanov

V kompleksni krizi takšnih razsežnosti, kot je pandemija, je potrebno tesno sodelovanje vseh sistemov in krepitev zaupanja državljanov predvsem v nacionalne oblasti, je poudarila dr. Jelena Juvan s katedre za obramboslovje Fakultete za družbene vede. Ena od lekcij je zato tudi, da morajo države in EU svoje načrte osnovati na natančni analizi različnih in realnih scenarijev. To se izkaže še za posebej pomembno ob sočasnih krizah, kot se je to nedavno zgodilo ob potresih na Hrvaškem v času pandemije.

Hitra in učinkovita komunikacija je ključna

V krizah in nesrečah je ključno, da komunikacija med vpletenimi teče hitro in učinkovito, zato je potrebno vzpostaviti sisteme, ki so varni in pripravljeni na odzivanje v različnih situacijah, je dejal Franc Dolenc iz podjetja Mediainteractive in nekdanji dolgoletni direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve AKOS. Ob tem je treba poskrbeti tudi za usposabljanje in za ustrezno infrastrukturo. Slovensko celovito digitalno rešitev Medicoll že uporabljajo zdravstveni reševalci na Gorenjskem, uvedli ga bodo tudi gasilci, uporaben pa bi lahko bil tudi v širšem prostoru.

Posnetek celotne razprave je na voljo na Facebook in You Tube strani predstavništva evropske komisije v Sloveniji.

Translate »