Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je zagnalo video kampanja slovenskega predsedovanja Svetu EU o prispevku kulture in ustvarjalnosti  k ciljem trajnostnega razvoja.

Trajnostni življenjski slog kot odgovoren način življenja in ohranjanja planeta za prihodnje generacije je hkrati mednarodna politična zaveza in osebna izbira.

Leto 2021 je mednarodno leto kreativne ekonomije za trajnostni razvoj. Ta tema je bila v ospredju slovenskega predsedovanja Svetu EU tako v politični razpravi kot v konkretnih projektih, ki jih izvajamo skupaj s široko mrežo mednarodnih partnerjev (Future of Living Exhibition, Europe Readr Platform in AI debates).

Septembrska konferenca Future Unlocked! združena z Evropskim vrhom kreativnih industrij 2021 je k sodelovanju pritegnila tako oblikovalce politik kot tudi kreativne podjetnike iz več kot 40 držav.

Eden od ciljev je tudi ozaveščanje javnosti o prispevku kulture in ustvarjalnosti k ciljem trajnostnega razvoja. Slovensko predsedstvo Svetu EU je zato v sodelovanju s priznano fotografinjo Manco Juvan izdelalo sklop video zgodb o ustvarjalnih posameznikih, ki puščajo pomembno sled v svetu: v izobraževanju, gospodarskem razvoju, urbanih prostorih in širšem okolju.

V okviru video zgodb so bili predstavljeni štirje odlični posamezniki in njihovi trajnostni projekti:

  • kreativni podjetnik, direktor Donar d.o.o. Matej Feguš, ki pred nakupom novih stolov najprej ponudi možnost renovacije starih stolov;
  • predavatelj na Fakulteti za logistiko, vodja projekta projekta H2Student, dr. Matjaž Knez, ki se sprašuje, kako navdihniti mlade za trajnostno mobilnost in nove vodikove tehnologije;
  • Maša Cvetko, ena od arhitektk v združenju Prostorož, ki je prepričana, da so javni prostori vitalnega pomena za ohranjanje visoke kakovosti življenja v mestih;
  • oblikovalka Tina Princ z znamko Things I Miss, ki razvija koncept krožnega oblikovanja v svetu mode in sledi filozofiji razvoja produktov brez odpadkov.

V sodelovanju z nacionalnimi in mednarodnimi partnerji bodo te zgodbe distribuirane po vsem svetu med 29. novembrom in 3. decembrom 2021, tik pred World Conference on Creative Economy v Dubaju. Glavni mednarodni partner kampanje je UNCTAD.

 

Translate »