Konferenca o Afganistanu

Včeraj se je v Bruslju končala konferenca o Afganistanu, na kateri se je 75 držav in 25 mednarodnih organizacij zavezalo nadaljnji podpori Afganistanu. Mednarodna skupnost naj bi državi v obdobju 2017–2020 namenila 13,6 milijarde evrov, pri čemer bi Evropska unija in njene države članice prispevale do 5 milijard evrov. Slovenija bo do leta 2020 za pomoč Afganistanu namenila 90.000 evrov, je povedal zunanji minister Karl Erjavec.

Udeleženci konference so politično in finančno podporo mednarodne skupnosti v naslednjih štirih letih opredelili v skupni izjavi o obnovi partnerstva za mir in razvoj.

Konferenca je pokazala, da Evropska unija, Afganistan, njegove sosede in mednarodna skupnost podpirajo državo, ki bo uspešna ter manj odvisna od zunanje pomoči in v kateri bo vladal mir.

Slovenija je v zadnjih letih Afganistanu nudila pomoč tako na obrambnem kot na razvojnem in humanitarnem področju. Na obrambnem področju velja posebej izpostaviti sodelovanje Slovenije v NATO vodeni misiji Odločna podpora, na razvojnem področju pa projekte sodelovanja, usmerjene predvsem v opolnomočenje žensk in psiho-socialno rehabilitacijo mladoletnikov. Slovenija prav tako podpira prizadevanja in aktivnosti ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti na področju pomoči žrtvam min, razminiranja in uničenja konvencionalnega orožja v Afganistanu. Slovenija si bo prizadevala, da bo tudi v obdobju po letu 2016 skladno z razpoložljivimi viri sodelovala pri podpori afganistanskim reformnim procesom.