Konferenca »Equality for all!«

European network on religion and belief (ENORB) in International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association (ILGA) Europe sta 26. in 27. marca 2015 organizirala Equality for all! Dogodka se je udeležilo 57 predstavnikov nacionalnih teles Evropske unije, ki skrbijo za enake možnosti, predstavnikov nekaterih verskih skupnosti in predstavnikov Evropske mreže ILGA.

Konferenca se je osredotočila na temo enakih možnosti in enakostne obravnave, ki naj bi jo zagotavljala evropska zakonodaja, ki prepoveduje sovražni govor in diskriminacijo na podlagi vere, prepričanja, spolne usmerjenosti in spola. Namen konference je bil zbližati stališča in sodelovanje verskih organizacij z drugimi organizacijami LGBT.

Dogodek je gradil na premoščanju razlik med tema dvema segmentoma organizacij pri naslavljanju možnih skupnih sovražnikov, ki jih predstavlja vedno večja poplava in moč skrajnih desničarskih gibanj. Zaradi slednjega smo v vedno več evropskih državah priča povezovanju in sklepanju medsebojnih zavezništev, kot npr. zadnji primer v Angliji (vzhodni del Londona), kjer so organizacije LGBT v sodelovanju z nekaterimi verskimi skupinami organizirale javno kampanjo o skupnem distanciranju in zavračanju nacionalističnih pozivov zatiranja nekaterih verskih manjšin (kampanja se je osredotočila na podporo vsem manjšinam). Drugi dan konference je bilo govora o konkretnih primerih kršitev enakostne zakonodaje tako na področju verske diskriminacije, kot tudi kršitev pravic s področja LGBT. Dogovorili smo se, da bomo podali pobudo za podoben proces na nacionalni ravni.

Gradiva s konference so na razpolago na SLOGI.


MRS logoUdeležbo predstavnika SLOGE na konferenci je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije