Projekt IC4LoP – Mednarodni državljani za lokalne perspektive v katerem je bila partnerska organizacija Zavod Voluntariat skupaj še s tremi evropskimi organizacijami CESIE (Italija), Comhlámh (Irska), France Volontaires (Francija) se zaključuje.

Projekt se je osredotočal na vključevanje in mobilizacijo mladih migrantov, prostovoljcev in drugih, ki jih zanimajo globalna vprašanja, za namen sodelovanja v kolektivnih akcijah socialne pravičnosti. Načrtovalci projekta so se namreč zavedali ogromnega potenciala mladi z izkušnjami življenja v različnih kulturah za spoprijemanje z vprašanji o svetovni pravičnosti. Z različnimi aktivnostmi so jih spodbujali k kritični evalvaciji vzrokov globalne neenakosti.

V projektu je bil oblikovan priročnik “Engagement and Activism of Young People”, ki zajema načine mobilizacije mladih iz različnih okolji in načine podpore mladih iz strani organizacij za namene sodelovanja v skupinskih akcijah. V nadaljevanju so bile na evropski in nacionalni ravni izvedene delavnice na temo uporabe priročnika. Delavnice so prav tako ponudile priložnost za globje razmisleke o globalnih vprašanjih in o načinih dela, ki izključujejo mlade migrante in možnostih za odpravo le teh.

Skupine mladih iz štirih držav so razvile, organizirale in izpeljale kar 23 kolektivnih akcij, ki so vključevale kuharske delavnice z begunci, piknik za ozaveščanje o položaju ljudi iz Eritreje, ki prosijo za azil v Sloveniji, vzpostavitev računa Instagram za sporočanje lažnih novic ter spletni seminar o migracijah in drugih temah socialne pravičnosti. Mladi, ki so sodelovali v dejavnostih IC4LoP, so močno prepoznali potrebo po globalni solidarnosti in socialni pravičnosti.

Priporočila partnerstva IC4LOP o socialni vključenosti in migracijah

Oblikovana pa so tudi bila priporočila za socialno vključenosti namenjena dvema ciljnima skupinama in sicer oblikovalcem politike in organizacijam. V pripravo priporočilo so bili vključeni številni deležniki, ki so sodelovali na različnih aktivnostih v projektu.

Za več informacij lahko obiščete spletno stran action4inclusion.eu, pišete na globalno@zavod-voluntariat.si ali se jim pridružite na Facebook strani.

(rdš)

 

Translate »