Ženske bi se morale na spletu počutiti varne in spoštovane ter se samozavestno udeleževati javnega življenja. Žal je resničnost drugačna: prek družbenih medijev, aplikacij za pošiljanje sporočil, spletnih forumov, spletnih mest za izmenjavo videov in iger se širi spletno nasilje. Ob zlorabi oseb na spletu se ustvari stalen digitalni zapis, ki ga je mogoče širiti naprej in ga je težko izbrisati. Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová ter komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta zato začeli kampanjo ozaveščanja o spletnem nasilju nad ženskami #DigitalRespect4Her
V skupni izjavi sta poudarili, da načela dostojanstva, spoštovanja in solidarnosti veljajo za vse in tudi na spletu. Vendar je za ženske in dekleta 27-krat bolj verjetno kot za moške, da postanejo žrtve spletnega nadlegovanja. Ženske bi morale biti sproščene in svobodne pri izražanju svojih mnenj na spletu ter dejavni udeležbi v javnem življenju. Komisarki sta zato pozvali javnost, industrijo, civilno družbo in oblikovalce politike, da zagotovijo spoštovanje žensk.

Spletno nasilje lahko povzroči psihološko, telesno, spolno in gospodarsko škodo. Ženske lahko utiša in zmanjša njihovo prisotnost na spletu. Poslanke, ki so tarča spletnega nasilja, pogosto poročajo o tem, da so postale bolj previdne in so omejile svoje spletne dejavnosti. Ženske bodo s samocenzuro pogosto omejile svojo udeležbo v družbenih razpravah in svoj politični vpliv, to pa spodkopava reprezentativne demokratične procese.

Ste vedeli?

  •  Ženske po vsem svetu so 27-krat pogosteje izpostavljene spletnemu nadlegovanju. To vključuje spletno spolno nadlegovanje in zalezovanje1
  •  V EU je vsaka deseta ženska od petnajstega leta2 že kdaj prejela neželena sporočila z izrecno spolno vsebino ali bila deležna neprimernih ali žaljivih izjav na spletiščih družbenih omrežij.
  •  Ena od dveh mladih žensk ima po tem, ko je bila priča ali je bila žrtev sovražnega govora ali zlorabe na spletu, pomisleke glede tega, da bi se udeleževala razprav v družbenih medijih3.
  •  28 % žensk, ki so doživele spletno nasilje, je omejilo svojo prisotnost na spletu.
  •  46,9 % političark iz 45 evropskih držav je povedalo, da so v svojem mandatu prejele grožnje s smrtjo, posilstvom in fizičnim nasiljem.
  •  Leta 2017 je bilo 778 političarkam in novinarkam poslanih 1,1 milijona zlonamernih ali problematičnih tvitov, povprečno eden vsakih 30 sekund

Med primeri dobrih praks je tudi projekt Odklikni!, ki ga izvaja Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti. Namen projekta je nadgraditi obstoječe nacionalne dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja z vključitvijo vidika spola v učna in ostala gradiva, izobraževanja in izobraževalne module ter priporočila in ukrepe.

Predstavitev kampanje DigitalRespect4Her

Translate »