Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Kampanja ozaveščanja o spletnem nasilju nad ženskami #DigitalRespect4Her

16. 04. 2019 | Najboljše novice iz sveta, Novice

Ženske bi se morale na spletu počutiti varne in spoštovane ter se samozavestno udeleževati javnega življenja. Žal je resničnost drugačna: prek družbenih medijev, aplikacij za pošiljanje sporočil, spletnih forumov, spletnih mest za izmenjavo videov in iger se širi spletno nasilje. Ob zlorabi oseb na spletu se ustvari stalen digitalni zapis, ki ga je mogoče širiti naprej in ga je težko izbrisati. Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová ter komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta zato začeli kampanjo ozaveščanja o spletnem nasilju nad ženskami #DigitalRespect4Her
V skupni izjavi sta poudarili, da načela dostojanstva, spoštovanja in solidarnosti veljajo za vse in tudi na spletu. Vendar je za ženske in dekleta 27-krat bolj verjetno kot za moške, da postanejo žrtve spletnega nadlegovanja. Ženske bi morale biti sproščene in svobodne pri izražanju svojih mnenj na spletu ter dejavni udeležbi v javnem življenju. Komisarki sta zato pozvali javnost, industrijo, civilno družbo in oblikovalce politike, da zagotovijo spoštovanje žensk.

Spletno nasilje lahko povzroči psihološko, telesno, spolno in gospodarsko škodo. Ženske lahko utiša in zmanjša njihovo prisotnost na spletu. Poslanke, ki so tarča spletnega nasilja, pogosto poročajo o tem, da so postale bolj previdne in so omejile svoje spletne dejavnosti. Ženske bodo s samocenzuro pogosto omejile svojo udeležbo v družbenih razpravah in svoj politični vpliv, to pa spodkopava reprezentativne demokratične procese.

Ste vedeli?

  •  Ženske po vsem svetu so 27-krat pogosteje izpostavljene spletnemu nadlegovanju. To vključuje spletno spolno nadlegovanje in zalezovanje1
  •  V EU je vsaka deseta ženska od petnajstega leta2 že kdaj prejela neželena sporočila z izrecno spolno vsebino ali bila deležna neprimernih ali žaljivih izjav na spletiščih družbenih omrežij.
  •  Ena od dveh mladih žensk ima po tem, ko je bila priča ali je bila žrtev sovražnega govora ali zlorabe na spletu, pomisleke glede tega, da bi se udeleževala razprav v družbenih medijih3.
  •  28 % žensk, ki so doživele spletno nasilje, je omejilo svojo prisotnost na spletu.
  •  46,9 % političark iz 45 evropskih držav je povedalo, da so v svojem mandatu prejele grožnje s smrtjo, posilstvom in fizičnim nasiljem.
  •  Leta 2017 je bilo 778 političarkam in novinarkam poslanih 1,1 milijona zlonamernih ali problematičnih tvitov, povprečno eden vsakih 30 sekund

Med primeri dobrih praks je tudi projekt Odklikni!, ki ga izvaja Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti. Namen projekta je nadgraditi obstoječe nacionalne dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja z vključitvijo vidika spola v učna in ostala gradiva, izobraževanja in izobraževalne module ter priporočila in ukrepe.

Predstavitev kampanje DigitalRespect4Her

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more