Ko Ali iz Sirije pride v Slovenijo, se takoj ob prihodu z letališča in srečanju s taksistom sooči z vrsto strahov in predsodkov pred Sirci. A prav predsodki ustvarijo niz komičnih situacij, ki taksista in Alija na zabaven način vsaj nekoliko zbližajo. Med vožnjo se sopotnika zbližata do te mere, da je taksist Aliju pripravljen priskočiti na pomoč, ko ne more najti prenočišča v Ljubljani. A na videz preprosta gostoljubna gesta Alija nepričakovano popelje tako skozi prijetne kot manj prijetne plati našega kulturnega prostora.

Dvojezični film Kakšen Sirec pa si? / Why so UnSyrian? je kratki igrani film o medkulturnih nesporazumih, strahu pred tujci in kratkih stikih, ki nastanejo zaradi predsodkov, o katerih spregovori na humoren način. Polurni igrani film je prvenec vsestranskega multimedijskega ustvarjalca Alija R. Tahe, ki je film zasnoval v okviru usposabljanja za multimedijskega tehnika v Zavodu APIS. V sodelovanju z Matevžem Balohom in s pomočjo Igorja Velšeta je ustvaril svoj prvi igrani film.

Z Alijem sodeluje platforma SLOGA v okviru projekta MigratED. Z dvema skupinama je izvedel delavnice o pripravi videov, pripravlja videe v okviru projekta, sicer je zadnje leto in pol delal z Zavodom APIS in med rezultati projekta je tudi omenjeni film.

Film je bil predstavljen na Festivalu migrantskega filma, ki je potekal med 7. in 10. septembrom, na voljo za ogled pa je na kanalu Youtube.

Translate »