Nemška organizacija Welthungerhilfe je pripravila minimalna pričakovanja glede dosežkov na COP27, ki bodo imeli zelo močne posledice na globalno prehransko varnost.

Geopolitične napetosti predstavljajo veliko grožnjo za že tako majhen napredek na področju podnebnih sprememb, ki je bil dosežen od lanske konference o podnebnih spremembah v Glasgowu (COP26).

S konfliktom v Ukrajini se ponovno promovira konflikt med vzhodom in zahodom, vse velesile pa se hkrati borijo za prevladujoč vpliv na Afriškem kontinentu. Slednje pa predstavlja pomembno oviro za nujno potrebno mednarodno sodelovanje za zaščito podnebja.

Podnebne spremembe bodo do konca tega desetletja ogrozile več kot 100 milijonov najrevnejših ljudi v Afriki. V Somaliji, Kiniji in etiopiji že vlada lakota. Na celotnem območju Sahela se je razpoložljivost vode v zadnjih 20 letih zmanjšala za več kot 40 odstotkov zaradi zaradi podnebnih sprememb in drugih dejavnikov. Afriški kontinent proizvede globalno zgolj 3,3% emisij, hkrati pa čuti najhujše posledice.

Podrobneje v poročilu.

Stališče platforme SLOGA glede trenutno potekajočega podnebnega vrha COP27.

Poziv platforme SLOGA ob začetku COP27

Pripravil: MH

Translate »