Evropska komisija je začela javno posvetovanje o najboljših načinih za boj proti nasilju na podlagi spola in nasilju v družini. Zbrana mnenja bodo vključena v zakonodajno pobudo, napovedano v strategiji za enakost spolov, ki se pričakuje do konca tega leta.

V posvetovanju lahko prek izpolnitve vprašalnika sodelujete do 10. maja letos.

Nasilje nad ženskami in dekleti je ena od najbolj vztrajnih oblik diskriminacije na podlagi spola in kršitev človekovih pravic v Evropi. V EU je 33 % žensk žrtev fizičnega in/ali spolnega nasilja. Nasilje v družini – nad ženskami in drugimi žrtvami, kot so otroci, moški in starejši – se je zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo COVID-19, še povečalo.

Komisija želi zbrati prispevke najširšega kroga zainteresiranih strani, vključno s posameznimi državljani, organizacijami civilne družbe, socialnimi partnerji, organi za enakost, državami članicami in nacionalnimi organi. Z usmerjenim posvetovanjem se bodo posvetovali tudi z državami članicami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je boj proti nasilju na podlagi spola uvrstila med svoje glavne politične prednostne naloge.

Eden od ciljev  Agende 2030 za trajnostni razvoj je zagotoviti enakost spolov. Med drugim bomo odpravili nasilje nad deklicami in ženskami ter diskriminacijo deklic in žensk. Vsi bomo imeli enake pravice in možnosti udejstvovanja v družbi – ne glede na spol. Več o 5 cilju trajnostnega razvoja na spletni strani www.globalni-cilji.si.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta na temo enakosti spolov ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.

Pripravila: PV

Foto: Canva

Translate »