V petek 23.4. bo potekal prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih, med 19. in 25. aprilom pa obeležujemo teden modne revolucije oz. Fashion Revolution Week, ki je nastal kot vsakoletni spomin na kolaps tovarne v Rana Plazi, v Bangaldešu, ko je več kot 1000 tekstilnih delavk in delavcev izgubilo svoje življenje, ker kljub opozorilom, da stavba ni varna, proizvodnja ni zastala. tega dogodka dalje je svetovna javnost postala precej bolj pozorna na izkoriščanje v tekstilni industriji ter začela ukrepati.

V ponedeljek, 19. aprila, so se zato pod okriljem projekta Obleka naredi človeka pričele aktivnosti spodbujanja ponovne uporabe oblačil, ki bodo svoj vrhunec dosegle 23. aprila, na prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih, ki ga organizirajo Pravična trgovina Slovenije, Ekologi brez meja in Focus, društvo za sonaraven razvoj..

Partnerji projekta Obleka naredi človeka, ki so pred kratkim razkrili najbolj aktualne podatke o (odpadnih) oblačilih v Sloveniji, vabijo posameznike in organizacije k obeležitvi 23. aprila v rabljenih oz. oblačilih iz druge roke. Udeleženke_ce virtualnega dogodka bos vabljeni, da oblečejo rabljena oblačila, se v njih fotografirajo in sliko objavijo na svojem Instagramu in/ali Facebooku z oznako #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.

Izzivu #DanVRabljenihOblačilih smo se pridružili tudi sodelavci platforme SLOGA, v rabljenih oblačilih smo se sestali že na našem torkovem kolegiju na katerem smo sicer z veseljem ugotovili, da so obleke iz druge (pa tudi tretje, četrte) roke stalnica v naših garderobah.

Podporo apelu za več ponovne uporabe je izrazilo že več kot 50 organizacij, podjetij, vzgojno-izobraževalnih ustanov in medijev. V rabljena oblačila bodo odeti učenci, dijaki, študenti in zaposleni, na ta dan pa bodo organizirane tudi izmenjave oblačil, modne revije, oblikovalski izzivi in celo čistilne akcije v rabljenih oblačilih.

Translate »