Društvo Focus sporoča, da je delovna skupina 4 v evropski mreži strokovnjakov za energetsko revščino, ENGAGER, katere članica je tudi dr. Lidija Živčič iz Focusa, pripravila obširno gradivo o obstoječih in manjkajočih povezavah med energetsko revščino in drugimi strokovnimi področji.

Zbornik je nastal z namenom razumevanja večplastne narave energetske revščine in njene povezanosti z  obstoječim družbenim, gospodarskim in političnim sistemom. Gre za raziskovanje o tem, kako je energetska revščina povezana s široko paleto vidikov oz. področij, od obdavčenja, preko spola do urbanističnega načrtovanja. Namen zbornika je raziskovati obstoječe in manjkajoče povezave v znanstvenih razpravah ter ponazoriti kompleksnost energetske revščine in njeno razumevanje v Evropski uniji.

Zbornik je eden najbolj podrobnih in obsežnih tovrstnih pregledov, ki so bili objavljeni do danes. Vsebina zbornika je bila pripravljena med marcem 2019 in februarjem 2020. Spremna beseda avtorjev:  »Zbornik objavljamo sredi velike svetovne zdravstvene krize, ki bo spremenila življenje in življenjske okoliščine. Zavedamo se, da bo ta kriza hudo prizadela ranljive ljudi, med njimi energetsko revne. Zdaj šele začenjamo razumeti, kako pomembna je energija kot osnova bivanja in sodelovanja v družbi. Bivanje doma je možno le tistim, ki imajo dom, in je znosno le, če se energija lahko uporabi za kuhanje, ogrevanje – in komuniciranje. Ta zbornik vidimo kot živi dokument, ki bo pridobil z razpravo, pregledom in nadgradnjo.«  

Zbornik so uredili Ana Stojilovska (Madžarska), Lidija Zivčič (Slovenija), Ricardo Barbosa (Portugalska), Katrin Grossmann (Nemčija) in Rachel Guyet (Francija), svoje prispevke pa je dodalo še 10 avtorjev iz vse Evrope.

Več informacij o projektu ENGAGER: http://www.engager-energy.net/

Vir novice: Društvo Focus

Translate »