Izšel je tretji novičnik o skupnostnem upravljanju z življenjskimi viri. Tokratna številka je posvečena skupnostni energetiki. Ta je prepoznana kot ključni dejavnik pravočasnega in pravičnega podnebno‑energetskega prehoda, kjer je glavni poudarek na zmanjšanju rabe energije in uporabi obnovljivih virov.

Pogoji za skupnostne energetske projekte so se v Sloveniji letos pomembno izboljšali s spremembo regulative na področju samooskrbe z električno energijo, o kateri pišemo v pravnem kotičku.

Z vami delimo še sveže vtise s strokovne ekskurzije z ogledom skupnostne sončne elektrarne v hrvaških Križevcih. Uspešno izvedene skupnostne energetske projekte pa imamo tudi v Sloveniji – opisujemo nekatere dobre prakse na področjih učinkovite rabe energije in oskrbe lokalnih skupnosti z energijo iz obnovljivih virov.

Ob robu dobrim praksam predstavljamo naš priročnik za postavitev skupnostne sončne elektrarne, pišemo o pravnih oblikah in finančnih modelih za izvedbo skupnostnih energetskih projektov ter o naslavljanju energetske revščine. Ne spreglejte tudi prispevka o spodbudah Eko sklada (tudi) za zadruge.

Z namenom spodbujanja aktivnega državljanstva opozarjamo na pomembnost sodelovanja v procesu priprave Nacionalnega energetsko‑podnebnega načrta za zagotovitev ugodnejšega sistemskega okolja za skupnostne energetske projekte.

V napovedniku vas vabimo na zanimive in poučne dogodke. Ne spreglejte predvsem tretje nacionalne konference Dovolj za vse – skupnostno upravljanje z življenjskimi viri z delavnico za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bo 14. novembra v Ljubljani in Strokovne ekskurzije z ogledom in predstavitvijo Zavoda Sopotniki, ki bo 25. oktobra v Sežani.

Translate »