130 milijonov deklic danes ni šlo v šolo. 2/3 izmed 785 milijonov nepismenih na svetu so ženske. Tega ne bi mogle prebrati. To je samo nekaj izmed statistik, ki so zbrane v “Educating girls”, publikaciji Friends of Europe, ki ponuja vpogled v izzive in ilustrira dolgoročne vplive, ki jih ima izobraževanje na deklice, družine, skupnosti in narode po celem svetu. Medtem ko dostop do izobraževanja ne bi smel biti vezan na otrokov spol, so deklice vse okrog sveta še naprej diskriminirane samo zato, ker so se rodile kot hčere in ne kot sinovi. Pri izobraževanju naletijo na ovire, na katere dečki ne, in, v nekaterih delih sveta je izobraženost deklic manj cenjena.

Friends of Europe je v publikaciji, ki je bila pripravljena pred mednarodnim dnevom žensk, pokazala kako izobraženost žensk pripomore k njihovemu sodelovanju v delovni sili, kar neposredno vpliva na ekonomsko rast mest in držav ter na produktivnost. Izobraževanje deklic lahko konča začarani krog revščine v samo eni generaciji.

“Implementacija 17 ciljev trajnostnega razvoja, h katerim se je zavezala mednarodna skupnost, zahteva aktivno vključenost opolnomočenih žensk. In to pomeni, da morajo milijoni deklic, ki ne hodijo v šolo, priti v učilnice. Prav zdaj. Agenda 2030 zagotavlja priložnost za povečanje pritiska na vlade, da posvetijo več pozornosti izobraževanju deklic. Uporabimo jo!” je povedala Shada Islam, direktorica za Evropo in geopolitike pri Friends of Europe.

Publikacijo “Educating girls: Agenda 2030 should be Gender 2030” lahko prenesete tukaj.

Translate »