WWF je na svetovni dan oceanov objavil prvo poročilo o plastičnem onesnaženju Sredozemskega morja. Organizacija v poročilu opozarja, da je Sredozemlje onesnaženo z rekordno stopno mikroplastike, ki ogroža morske vrste in človeško zdravje. Alarmantno poročilo WWF-a »Izhod iz plastične pasti: reševanje Sredozemlja pred plastičnim onesnaženjem« kaže na dramatične posledice, ki jih povzroča pretirana uporaba plastike, slabo ravnanje z odpadki in množični turizem na eno od najbolj obiskanih regij na svetu.

Z zbiranjem najnovejših podatkov in znanstvenih dokazov o uporabi plastike v Evropi in številnih načinov, kako plastika vpliva na morske ekosisteme, poročilo ponuja izčrpen načrt ključnih ukrepov, ki jih morajo institucije, podjetja in državljani sprejeti, da preprečijo prehajanje plastičnih odpadkov v morje. WWF v poročilu navaja, da danes izdelki iz plastike predstavljajo kar 95 odstotkov vseh odpadkov, ki plavajo po Sredozemskem morju ali ležijo na plažah. Večina plastičnih odpadkov v morju prihaja iz Turčije in Španije, sledijo jim Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina morskih odpadkov vsako poletje poveča za kar 40 odstotkov.

WWF zato poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo vrsto ukrepov za zmanjšanje plastičnega onesnaženja v mestih, obalnih in morskih središčih na Sredozemlju ter na globalni ravni.

To vključuje:

  • sprejetje zakonsko zavezujočega mednarodnega sporazuma o odstranjevanju plastičnih odpadkov iz morja;
  • podpiranje močnih nacionalnih ciljev za doseganje 100 odstotkov recikliranih in obnovljivih plastičnih odpadkov do leta 2030;
  • nacionalne prepovedi za enkratne plastične predmete, kot so vrečke;
  • poziv podjetjem, da vlagajo v inovacije in oblikovanje v smeri učinkovitejše in bolj trajnostne uporabe plastike.

Danes izdelki iz plastike predstavljajo kar 95 odstotkov vseh odpadkov, ki plavajo po Sredozemskem morju ali ležijo na plažah. Večina plastičnih odpadkov v morju prihaja iz Turčije in Španije, sledijo jim Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina morskih odpadkov vsako poletje poveča za kar 40 odstotkov.

Makroplastika, veliki delci plastike, poškoduje, zaduši in pogosto ubije morske živali, vključno z zavarovanimi in ogroženimi vrstami, kot so morske želve in sredozemska medvedka. A mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v »plastičnem otoku« v Severnem Tihem oceanu. S tem, ko vstopajo v prehranjevalno verigo, fragmenti mikroplastike ogrožajo vse več živali, kot tudi ljudi.

Od 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, proizvedenih vsako leto v Evropi, se le ena tretjina reciklira. Polovica plastičnih odpadkov v Italiji, Franciji in Španiji konča na odlagališčih. Reciklirana plastika pa trenutno znaša le šest odstotkov povpraševanja po plastiki v Evropi.


Kliknite tukaj za celotno poročilo.

Translate »