Italija in Nemčija želita pospešiti postopke ob izgonu ljudi iz države. Italijanska vlada bo vzpostavila 14 pritožbenih sodišč za hitrejšo obravnavo azilnih postopkov, s čimer želi pospešiti odločitve o izgonu ljudi, ki jim država odreka pravico ostati v Italiji. Nemške zvezne dežele in nemška zvezna vlada pa so podprle načrt za pospešitev izgona iz Nemčije za ljudi, ki jim ni bila ugodena prošnja za azil.

V Italiji imajo po trenutnih pravilih zavrnjeni prosilci za azil pravico do dveh pritožb, kar je dolgotrajen proces. Vlada bo rekrutirala še dodatnih 250 strokovnjakov, ki bodo skrbeli za pospešitev obravnave prošenj prosilcev za azil. Med specialisti bodo sodniki z znanjem s področja migracij. Dekret je začel veljati takoj, a ga mora parlament potrditi v naslednjih dveh mesecih.

V Nemčiji naj bi vzpostavili nov koordinacijski center za izgone v Berlinu. in t. i. izhodne centre, kjer bi zadrževali zavrnjene prosilce za azil v dneh in tednih pred njihovim izgonom. Nemška vlada želi imeti tudi dostop do podatkov na telefonu in SIM-kartic prosilcev za azil. Ta dostop želi vlada uporabiti za preverjanje identitete prosilcev za azil. Vlada med drugim načrtuje tudi povečanje zneska, ki bi ga izplačali ljudem, ki se hitro odločijo za prostovoljno vrnitev v državo izvora.

Nekatere vlade zveznih dežel, ki jih vodijo socialdemokrati, nasprotujejo izgonom Afganistancev, katerih prošnje za azil so bile zavrnjene. Socialdemokrati namreč menijo, da Afganistan ni varna država, v katero bi se lahko ti ljudje vrnili. Pet nemških zveznih dežel se je tako odločilo, da bo zaustavilo večino izgonov za Afganistance. Od decembra dalje je Nemčija na podlagi oktobrskega sporazuma med EU-jem in Afganistanom v to državo vrnila okoli 60 afganistanskih državljanov.

V zadnjih treh letih je v Italijo prišlo pol milijona prebežnikov, večina Afričanov, ki so jih rešili s prenatrpanih čolnov in ladij v Sredozemskem morju. Medtem ko je Italija leta 2013 sprejela 23.620 prošenj za azil, jih je lani 123.482. Leta 2013 so prošnje povprečno preučevali 167 dni, lani pa 268.

Leta 2015 je prišlo v Nemčijo okoli 890.000 prosilcev za azil. Afganistanci so postali druga največja skupina prosilcev za azil ob Sircih. Leta 2015 jih je v državo prišlo 154.000. Skoraj vsi Sirci prejmejo azil zaradi vojne, ki traja v Siriji.

Foto: EPA