Analize Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so pokazale, da se je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v Sirijo vrnilo skoraj 603 000 sirskih prebežnikov, ki so morali zaradi državljanske vojne zapustiti svoje domove. Gre za razseljene ljudi in prebežnike, ki so se vrnili domov z drugih območij v Siriji, iz Turčije, Libanona, Jordanije in Irana.

Med razlogi za vrnitev prebežniki navajajo predvsem željo po zaščiti svojih domov in lastnine, izboljšane gospodarske in varnostne razmere v domačih krajih ter težave pri integraciji v državah gostiteljicah.

Večino ljudi, ki so se vrnili domov (84 odstotkov), predstavljajo tisti, ki so bili razseljeni po Siriji. Sledijo tisti, ki so se vrnili iz Turčije. Gre za najbolj množično vračanje domov, kar ga je zasledila organizacija.

V istem obdobju, od januarja do julija, je za 800.000 naraslo število notranje razseljenih ljudi. Med njimi je mnogo takih, ki so morali zaradi nasilja že drugič ali tretjič zapustiti svoj dom, poudarja IOM, ki dodaja, da je trenutno v Siriji razseljenih več kot šest milijonov ljudi.

Foto: Reuters

Translate »