Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je na novinarski konferenci v Ženevi sporočila, da Afričane na poti v Evropo tihotapci ali milice v Libiji preprodajajo na t. i. tržnicah s sužnji. Afriške migrante, ki skušajo doseči Evropo, v Libiji za nekaj sto evrov prodajajo za sužnje, tudi spolne.

Žrtve so IOM-u dejale, da so jih po tem, ko so jih zajeli tihotapci ali milice, prodali na mestnih trgih ali parkiriščih. Ta organizacija v poročilu ugotavlja, da je bilo tako prodanih na stotine podsaharskih Afričanov . Migrante v Libiji prodajajo za sužnje, tudi spolne, in to že za 200 ameriških dolarjev (189 evrov).  Ljudi, kot so slikopleskarji in krovci, prodajo po višji ceni. Ljudi kot sužnje prodajajo tudi za opravljanje gradbenih del, na koncu dneva pa jih ne plačajo, ampak jih prodajo novemu kupcu.

V Libiji vlada kaos po zrušenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 po posredovanju zveze Nato.

Februarja je Unicef, ZN-ova agencija za otroke, izdala poročilo, ki ugotavlja, da je veliko otrok na poti iz Libije v Italijo prodanih v suženjstvo, izpostavljenih nasilju in spolnim zlorabam. Kot ugotavlja poročilo, je leta 2016 Sredozemsko morje prečkalo skoraj 26.000 otrok, večina brez spremstva, številne pa so tihotapci na poti zlorabljali.

Translate »