Danes poteka v Bruslju konferenca o indeksu enakosti spolov 2017, ki ga organizira Evropski inštitut za enakost spolov. Indeks analizira različne dejavnike, kot so delo, denar, moč, zdravje ali nasilje nad ženskami, da bi se ocenilo stanje glede enakosti moških in žensk v Evropi. Slovenija se uvršča v zgornjo polovico EU držav.

Analiza kaže, da se indeks kljub napredku v zadnjih letih izboljšuje počasi, saj povprečje držav EU znaša 66,2, kar je le štiri točke več kot pred desetimi leti. Slovenija je po zadnjem merjenju indeksa enakosti spolov, ki ga pripravlja Evropski inštitut za enakost spolov, na 10. mestu v EU-28.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans pa bo danes popoldne v sklopu mednarodne pobude #GirlsTakeover simbolično predal svojo funkcijo 23-letni Ugandčanki Ritah Nakaayi. Gre za globalno pobudo, pri kateri bo 1.000 deklet in mladih žensk prevzelo vodilna mesta v več kot 60 državah za obeležitev današnjega mednarodnega dneva deklet.

V Agendi 2030 za trajnostni razvoj so se države sveta države sveta zavezale, da bodo do leta 2030 dosegle enakost spolov in krepile vlogo vseh žensk ter deklic in odpravile vse oblike diskriminacije žensk in deklic.

Translate »