Od ponedeljka, 1. marca 2021, pa vse do sobote, 10. aprila 2021, boste lahko na Prvem in Tretjem programu Radia Slovenija spremljali ciklus premier radijskih iger in pogovorov na temo migracij. V ponedeljek, 1. marca bo dr. Veronika Bajt iz Mirovnega inštituta govorila o nacionalizmih, domoljubju, ksenofobiji in islamofobiji, 29. marca pa Max Zimani iz Zavoda Global o razmerjih moči v svetu in o odgovornosti v novodobnem imperializmu.

Uredništvo igranega programa Radia Slovenija je pripravilo ciklus šestih radijskih iger na temo migracij Obrazi migracij, ki bodo predvajane ob ponedeljkih ob 22.05 na Arsu in ob sobotah ob 22.40 na Prvem. Ponedeljkovo predvajanje bodo pospremili tudi pogovori, ki se bodo nanašali na različne vidike migracij iz posameznih radijskih iger.

Letizia Russo iz Italije se osredotoča na evropski nacionalizem, patriotizem in rasizem, Hanne Ørstavik z Norveške se na subtilen način dotakne socialnih, kulturnih razlik, hkrati pa univerzalne človeške potrebe po stiku, sprejetosti in domu, Tatarka Sombel Gaffarova v pretresljivi migrantski zgodbi po resničnih dogodkih iz svoje družine spregovori o kaotičnem času tik po drugi svetovni vojni, Kim Davies iz ZDA izpostavi problem prikrivanja lastnega neuspeha in spolne usmerjenosti v migraciji, Južnoafričan Mike van Graan obravnava absurdnost razmerja med razvitim zahodnim svetom in revnimi predeli, zgodba mlade slovenske dramatičarke Tjaše Mislej pa je igra o hipokriziji Evrope v odnosu do begunske krize.

Cikel iger kompleksno spregovori o nenehnem procesu, vsakič znova določajoč posameznika z razlogi za selitev, z njegovimi cilji, z motivacijo in pričakovanji, z načinom, kako se seli, s stvarnostjo, v katero se seli, in z nešteto faktorji, ki vplivajo na posamezne usode. V pogovorih pa bodo raziskovalci, znanstveniki, strokovnjaki in aktivisti osvetlili vso barvitost in dinamiko tega dogajanja.

 1. marec: dr. Veronika Bajt (o nacionalizmih, domoljubju, ksenofobiji in islamofobiji)
  8. marec: dr. Mirjam Milharčič Hladnik (o socioloških vidikih migracij)
  15. marec: dr. Urška Strle (o zgodovinski perspektivi vojn v luči migracij, zlasti o času po drugi svetovni vojni)
  22. marec: Suzana Tratnik (o migracijah v iskanju identitete, prikrivanju in razkrivanju spolne usmerjenosti)
  29. marec: Nataša Posel, dolgoletna direktorica Amnesty International v Sloveniji (razmerja moči v svetu, odgovornost v novodobnem imperializmu)
  29. marec: Max Zimani (o razmerjih moči v svetu in o odgovornosti v novodobnem imperializmu)
  5. april: Boštjan Videmšek (o begunski krizi v Evropi in hipokriziji v odnosu do nje)

 

 

Translate »