Slovenska karitas vas skupaj z Radiotelevizija Slovenija ob podpori Active Citizens Fund Slovenija vabi na virtualno okroglo mizo, na kateri bomo spregovorili o izzivih s katerimi se soočajo migranti predvsem na Balkanski migrantski poti, o tem kako se velikokrat znajdejo v nečloveških razmerah, brez dostopa do osnovnih dobrin in v nevarnosti za življenje. Skozi prizmo človekovih pravic in ohranjanja dostojanstva vsakega človeka bomo pogledali na možne rešitve tega problema, predvsem na ravni EU.

Okrogla miza bo potekala v torek, 18.5.2021, od 11:00 do 12:30 ure.  Neposreden prenos dogodka za širšo javnost bo na spletni strani www.rtvslo.si.

Isti dan zvečer ob 20.55 uri pa toplo vabljeni tudi k ogledu 54-minutnem dokumentarni filmu »IGRA PRED OBZIDJEM EVROPE« na prvem programu TV SLO, ki je nastal v sklopu skupnega projekta z RTV SLO in je bil spodbuda za okroglo mizo. V filmu je predstavljenih nekaj ganljivih zgodb migrantov v BiH in na Hrvaškem, ki jih je ujela v objektiv Vanja Kovač, novinarka RTV SLO.

Ob tem tudi Slovenska karitas vabi k večji solidarnosti z migranti, ki živijo v nedostojnih pogojih v Bosni in Hercegovini, katerim pomagamo v sodelovanju s Caritas BiH, ki jim nudi pakete s hrano, oblekami, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomoč. Darove zbiramo na TRRSlovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Migranti BIH, Sklic: SI00 625. HVALA!

 

Okrogla miza in priprava dokumentarnega filma sta del projekta z naslovom »Igra«, ki je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021. Več o projektu na tej strani.

Na okrogli mizi, ki jo bodo bo povezoval Alen Salihović,  novinar Radia Ognjišče, bodo sodelovali:

  • Klemen Grošelj, poslanec Evropskega parlamenta,
  • Vanja Kovač, novinarka RTV SLO, avtorica filma »Igra pred obzidjem Evrope«,
  • Karel Bolčina, župnik v Štandrežu pri Gorici v Italiji, dejaven v pomoči migrantom,
  • Blaž Kovač, Amnesty International Slovenija,
  • Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas.

Preko video sporočil bodo sodelovali

  • Peter Svetina, Varuh človekovih pravic,
  • Dijana Muzička, koordinatorica pomoči  migrantom, Caritas Bosne in Hercegovine,

Translate »