Spletni dokumentarec Hoja po robu (angl. Walking the Line) so pripravile organizacije Counter Balance, Platform in Re:Common. Predstavlja nevarnosti, ki so povezane z Evro-Kaspijskim mega plinovodom oz. t.i. Južnim plinskim koridorjem. Kot eden največjih plinovodov, ki so bili kadarkoli zasnovani, naj bi se raztezal 3.500 km vse od Azerbajdžana do Italije in zagotavljal plin za Evropo v prihodnjih desetletjih. Skozi fotografije, infografike in video posnetke spletni dokumentarec javnost poziva, da se sprehodi ob plinovodu in si ogleda uničujoče posledice, ki bi jih takšen plinovod imel za ljudi in okolje.

Spletni dokumentarec vas popelje od Kavkaza, skozi Italijo, do Londona. Predstavi zgodbe azerbejdžanskih političnih zapornikov Khadije Ismayilove in Intigrama Allyjeva, pa tudi zgodbe mladih podjetnikov, umetnikov in državljanov italijanske skupnosti Melendugno, ki protestira proti gradnji zahodnega dela plinovoda.

“Hoja po robu” je zgodba ljudi, ki živijo ob načrtovanem plinovodu, obenem pa tudi vlad in institucij, ki projekt podpirajo. Spletni dokumentarec prikaže sprenevedanje EU, ko gre za njene podnebne zaveze in zatiranje človekovih pravic v Azerbajdžanu.

Po drugi strani pokaže, da so alternative možne. Zadnja postaja potovanja je prikrajšana londonska soseska, kjer prebivalci izvajajo projekte rabe obnovljivih virov energije. Namesto poglabljanja energetske revščine in zagotavljanja profitov velikim energetskim podjetjem, takšne iniciative spodbujajo trajnostne rešitve in prispevajo k opolnomočenju sodelujočih ljudi.

To pa so vrednote, ki naj bi jih sicer zagovarjala EU, kljub temu pa EU Evro-Kaspijskemu mega plinovodu daje veliko finančno in politično podporo, s čimer podpira skorumpiran režim in ogroža številna življenja. Še je čas, da izberemo drugačno prihodnost!

Podrobnejše informacije o načrtovanem plinovodu najdete v dokumentu Zakaj evropski javni denar ne bi smel financirati Južnega plinskega koridorja.

Translate »