Spletni velikan Google ima novo politiko delovanja, pri kateri bo zanikovalcem podnebnih sprememb prepovedal monetizacijo njihove vsebine na svojih platformah. Nasprotniki uveljavljenim znanstvenim dognanjem o obstoju in vzrokih podnebnih sprememb tako ne bodo mogli obljavljati tovrstnih vsebin.

Vsebine, ki podnebne spremembe označujejo za potegavščino ali prevaro, trditve, ki zanikajo, da dolgoročni trendi kažejo, da se podnebje segreva, in trditve, ki zavračajo dejstvo, da emisije toplogrednih plinov in človeška dejavnost prispevajo k podnebnim spremembam, bodo od novembra, ko bo nova politika začela veljati, prepovedane.

Google bo preučil kontekst, v katerem so nastale trditve, in ločil vsebino, ki navaja lažno trditev kot dejstvo, od tiste, ki poroča o tej trditvi ali o njej razpravlja.

Še naprej bodo dovoljevali oglase o drugih temah, povezanih s podnebjem, vključno z javnimi razpravami o podnebni politiki in različnih vplivih podnebnih sprememb in novimi raziskavami.

Pojasnili so, da so razlogi za te spremembe v tem, da oglaševalci preprosto ne želijo, da bi se njihovi oglasi prikazovali vsebin, ki zanikajo obstoj podnebnih sprememb. Podobno založniki in ustvarjalci ne želijo, da bi se na njihovih straneh ali videoposnetkih prikazovali oglasi, ki promovirajo te trditve.

Pripravila: PV
Foto: Canva

Translate »