Kakšen je trend ravni lakote po svetu v zadnjih letih? Kako se povezujeta lakota in prisilna migracija? Global Hunger Index 2018, ki ga pripravlja Alliance2015, ponuja podatke in analizo najnovejših dogodkov. Letošnja izdaja kaže, da medtem ko je svet dosegel napredek pri zmanjševanju lakote od leta 2000, imamo še vedno dolgo pot do cilja trajnostnega razvoja 2 (brez lakote do leta 2030). 

Letošnji globalni indeks lakote (Global Hunger Index) razkriva zaskrbljujočo vrzel med trenutno stopnjo napredka v boju proti lakoti in podhranjenosti ter stopnjo napredka, potrebnega za odpravo lakote in ublažitev trpljenja ljudi.

Globalni indikator lakote 2018, ki ga skupaj objavljata Concern Worldwide in Welthungerhilfe, spremlja stanje lakote po vsem svetu in izpostavlja tista področja, kjer je najbolj nujno potrebno ukrepanje v boju proti lakoti. Rezultati kažejo, da sta se v številnih državah in glede na svetovno povprečje, stopnji lakote in podhranjenosti od leta 2000 zmanjšali, kar predstavlja resnične izboljšave v življenju milijonov moških, žensk in otrok. A medtem ko je napredek v nekaterih delih sveta močan, v drugih delih še vedno obstajajo hude lakote in podhranjenost ali pa se je stanje celo še poslabšalo. Na preveč koncih vedno več ljudi še vedno trpi zaradi ponižanosti ob lakoti in negotovosti prisilne premestitve.

Celotno poročilo.