Generalna skupščina Forus 2024 v Gaberonu, Bocvana, je bila uspešen dogodek, ki je združil predstavnike več kot 69 nacionalnih razvojnih platform in 7 regionalnih koalicij, ki skupaj predstavljajo več kot 22.000 nevladnih organizacij po vsem svetu. Potekala je od 13. do 17. maja in je bila ključni trenutek za civilnodružbene organizacije (CSO) za sodelovanje, deljenje vpogledov in krepitev skupnih prizadevanj za trajnostni razvoj in socialno pravičnost.

Dogodek je vključeval vrsto dinamičnih razprav, delavnic in mreženjskih srečanj, ki so se osredotočale na aktualna globalna vprašanja in krepitev zmogljivosti akterjev civilne družbe. Ključne teme so bile:

  1. Moč civilne družbe in krčenje prostora za delovanje: Razprave o tem, kako se civilna družba lahko spopada z negativno retoriko in prakticira kolektivno solidarnost v zahtevnih političnih okoljih.
  2. Lokalna moč: Preučevanje ovir in strategij za krepitev moči lokalnih akterjev v mednarodnih partnerstvih.
  3. Digitalizacija in umetna inteligenca: Raziskovanje tveganj in priložnosti, ki jih prinaša digitalizacija.
  4. Vključujoče vodenje: Razprave o premagovanju ovir in spodbujanju raznolikosti v vodenju CSO.
  5. Agenda 2030 in cilji trajnostnega razvoja (SDG): Strategije za financiranje trajnostnega razvoja in zagotavljanje podpornega okolja za delovanje civilne družbe.

Max Zimani, direktor SLOGA, slovenske platforme za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, je odigral pomembno vlogo na skupščini. Kot član Forusovega sveta je Zimani prispeval k strateškim razpravam in delil svoje vpoglede na ključne probleme. Razmišljajoč o dogodku je Zimani dejal: “Skupščina Forus je ponovno dokazala moč kolektivnega delovanja in pomen globalne solidarnosti. Skupaj smo postavili temelje za bolj vključujočo in trajnostno prihodnost, kjer se sliši vsak glas in ceni vsak trud.” Poudaril je tudi potrebo po naslavljanju rasizma poleg vprašanj o spolu in dejal: “Zaradi zgodovinskih in aktualnih neenakosti, ki jih povzroča rasizem, je za Forus ključno, da vključi rasizem kot problem, ki ga je treba obravnavati, prav tako kot to počnemo z enakostjo spolov” (Platforma SLOGA) (Forus International).

Srečali smo se tudi z lokalnimi nevladnimi organizacijami, ki so pokazale, da so živahni akterji v razvoju. Med drugim so poudarile problem nasilja na podlagi spola kot področje, ki zahteva posebno pozornost v Bocvani. Dogodek je bil za vse udeležence odlična priložnost za učenje.

Forus ostaja zavezan krepitvi civilnih družb po vsem svetu. Letošnja generalna skupščina je poudarila zavezanost mreže k spodbujanju bolj pravičnega in enakopravnega sveta.

Za več informacij o Forusu in njegovih iniciativah obiščite Forus International.

Translate »