Focus – društvo za sonaraven razvoj vabi na otvoritev fotografske razstave Matjaža Krivica ̌ , ki bo v ponedeljek, 3. aprila ob 18. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Po razstavi nas bodo vodili člani odprave v Boliviji – fotograf Matjaž Krivic, novinarka Dela Maja Prijatelj Videmšek in predsednica Focusa Živa Kavka Gobbo.

O temi razstave

Lansko jesen so v Boliviji požari požirali na tisoče hektarjev gozdov, namesto katerih bodo kmalu posejani soja, koruza in sirek, čez nekaj let pa bodo nanje naselili govedo. O krčenju tropskih gozdov v Boliviji se ne piše veliko, ker tudi v sosednji, veliko večji Braziliji pospešeno uničujejo amazonski deževni gozd. Toda intenzivnost podiranja dreves v Boliviji je tolikšna, da ima ta država tretjo najvišjo stopnjo krčenja primarnih tropskih gozdov, takoj za Brazilijo in DR Kongo.

Leta 2021 je Bolivija po podatkih okoljske nevladne organizacije Friends of Nature (FAN) izgubila skoraj 300.000 hektarjev gozdov, s čimer je po stopnji uničevanja primarnih tropskih gozdov s tretjega mesta izrinila Indonezijo. Od leta 1976 do 2021 je Bolivija izgubila 8,6 milijonov hektarjev ali 14 odstotkov vseh gozdov. Intenzivnost deforestacije se povečuje. Zvezna vlada jo podpira z zakonodajo in s proračunskim denarjem. Do leta 2025 namerava potrojiti obseg obdelovalnih površin in podvojiti število glav goveda z zdajšnjih 10,6 na 22 milijonov živali, kar pomeni približno dve glavi goveda na prebivalca.

Zemlja v Boliviji je cenejša kot v sosednjih državah, špekulacije z njo pa so zelo razširjene. V iskanju kratkoročnih dobičkov lokalni in tuji kupci prispevajo k spreminjanju tropskih gozdov v savano. Gozdni požari, za katere so krivci ljudje, so vse pogostejši, temperature ozračja se postopno zvišujejo. Skupnosti se soočajo s ponavljajočimi se sušami, onesnaževanjem vode, degradacijo tal in širjenjem novih bolezni.

Več na povezavi.

Translate »