Bolivija je država, ki ima v zadnjih nekaj letih tretjo najvišjo stopnjo krčenja gozdov na svetu (za Brazilijo in DR Kongo). Vodilna vzroka za izgubo gozdov ali hudo degradacijo gozda v Boliviji sta obsežna govedoreja in proizvodnja soje, ki se prideluje predvsem za krmo za živino. Tudi nezakonita sečnja lesa in širjenje nove cestne infrastrukture (za črpanje nafte in plina, rudarjenje, proizvodnjo soje in proizvodnjo sladkornega trsa za etanol) sta bila v zadnjih letih množična.

Živa Kavka Gobbo iz Focusa, Društva za sonaraven razvoj, se je vrnila z reportažnega potovanja po Boliviji, ki je bil organiziran v okviru projekta Our Food. Our Future. Odpravila se je po poteh deforestacije. Na pot je šla skupaj s fotografom Matjažem Krivicem in novinarko Dela Majo Prijatelj Videmšek.

Na spletni strani Focusa lahko spremljate njen blog, v katerem opisuje ozadje tako visoke stopnje deforestacije v Boliviji. Kot je zapisala: “Še vedno v kraju Concepcion. Obiskali smo eno izmed žag, kjer manjšim gozdarjem nudijo storitve obdelave lesa. Ena za drugo so stale površine z najemniškimi žagami. Nasproti njih je stala velika žaga, katere lastnik je iz Irske. Pravijo, da večino lesa proda v tujino (Kitajska, ZDA, Evropa).”

Nadaljevanje je dostopno tukaj.

 

Translate »