Focus, društvo za sonaraven razvoj, je sodeloval pri pripravi študije »Davčna pravičnost v Jugovzhodni Evropi – kako zmanjšati neenakosti?« v okviru projekta Balkan Monitoring Public Finance, katerega cilj je izboljšati transparentnost in odgovornost odločevalcev na področju javnih financ skozi krepitev glasu NVO pri spremljanju dela institucij, ki delujejo na področju javnih financ.

»Skupaj s partnerji smo analizirali davčne sisteme v sedmih državah: Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Slovenija. Pereči trendi, ki smo jih zaznali v teh državah, so denimo pomanjkanje progresivnosti in povečanje regresivne obdavčitve, kar prispeva k nepravični davčni obremenjenosti najšibkejšega dela prebivalstva. Analizirane države tudi v veliki meri sodelujejo v t.i. davčni tekmi proti dnu oz. nižanju davkov za podjetja ter ponujanju davčnih ugodnosti podjetjem. Tako so davčni prihodki od podjetij nižji, breme pa se prenese na prebivalstvo. Tudi Slovenija poskuša na ta način pritegniti neposredne tuje investicije, učinki pa so zelo vprašljivi.

Focusova strokovna sodelavka Lidija Živčič, ena izmed avtorjev in urednic študije, povzema, da morajo vlade za večjo davčno pravičnost ustaviti tekmo proti dnu in izmikanje davkom, ki je tesno povezano s slabšanjem javnih storitev. Za zmanjšanje neenakosti med prebivalstvom je potrebno uvesti tudi višje in progresivne davke na dobiček ter podpreti popolno transparentnost pri lastništvu podjetij in transakcijah multinacionalk.«

Celotna študija je dostopna tukaj.

Vir: Focus

Translate »