Focus, društvo za sonaraven razvoj, je skupaj s koalicijo organizacij, ki se zavzemajo za sprejem ambicioznega zakonodajnega predloga na področju obvezne dolžne skrbnosti na področju okolja in človekovih pravic, 8. decembra poslala odprto pismo predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, v katerem izražajo zaskrbljenost nad zavlačevanjem objave predloga iniciative za trajnostno korporativno upravljanje.

Kljub obljubi, da bo predlog, ki bo “močan in uravnotežen” ugledal luč sveta še v letu 2021, je objava premaknjena nedoločeno v prihodnost. Nesprejemljivo je, da je objava predloga zakonodaje, ki bi omogočila milijonom ljudi, da zahtevajo pravičnost ob kršitvah človekovih pravic in ki pomaga pri varovanju okolja in podnebja, že tretjič preložena, so med drugim zapisali v pismu.

Zavlačevanje omogoča podjetjem, da nadaljujejo z višanjem zaslužka na račun prisilnega dela v globalnih dobavnih verigah; omogoča nadaljevanje praks, ki lokalne skupnosti in staroselska ljudstva označuje kot kriminalce, napade na varuhe okolja in človekovih pravic in celo umore; prakse, ko delavci delajo v človeka nedostojnih razmerah, ženske so žrtve spolne diskriminacije, plače pa ne omogočajo dostojnega preživetja; prakse, ko morajo žrtve zlorab čakati na pravico več kot desetletje.

Več o pismu na spletni strani Focusa.

Translate »