Med 14. in 17. junijem Slovenska filantropija dvanajstič organizira Festival migrantskega filma (FMF). V  Ljubljano in osem drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

FMF bo v Ljubljani potekal med 14. in 17. junijem v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in na Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo festivalske filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju.

V petih sklopih – Nasilne meje, Portreti, Imperializmi, Mladoletniki in mladoletnice na poti ter Raznoliki obrazi migracij – bo festival gledalcem ponudil 21 filmov iz 12 držav. Na festivalu bo gostovalo osem filmskih ustvarjalcev in gostje spremljevalnih dogodkov. Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe o realnostih tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine, pohlepa korporacij ali drugih razlogov. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bomo opozorili na nasilne meje, še vedno obstoječe imperializme, zlorabo naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcev ter pomen solidarnosti.

Toda ali so migracije res problem? Ali problem tiči predvsem v nas, v našem strahu pred neznanim in tujim, v našem strahu pred tem, kako se soočiti s posledicami preteklih napak? V naši nezmožnosti poiskati dobre in trajnostne rešitve za svojo prihodnost?

mag. Franci Zlatar, vodja programa Migracije na Slovenski filantropiji

PROGRAM FMF

*****

V okviru Festivala migrantskega filma Platforma SLOGA skupaj z društvom Focus organizira pogovor z naslovom Človeški obrazi podnebnih sprememb: Vplivi podnebnih sprememb na migracije. Dogodek bo potekal v četrtek, 10. junija ob 17. uri v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Translate »