Od 18. do 19. junija 2019 so v Bruslju potekali 13. Evropski razvojni dnevi, ki se jih bo udeležilo več kot 8.000 deležnikov iz preko 140 držav sveta, med katerimi so številni voditelji držav in vlad, strokovnjaki, predstavniki nevladnih organizacij, vplivneži in mladi voditelji. Na njih je bila preko članic zastopana tudi SLOGA in sicer sta se EDD udeležila Robert Križanič, direktor Zavoda Povod in Maruša Babnik v imenu Ekvilib Inštituta, udeležili pa so se ga tudi predstavniki in predstavnice projekta Bridge 47.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je uvodnem govoru napovedal okrepitev prizadevanj za odpravljanje neenakosti in poudaril, da sta solidarnost in enakost naša vsakdanja dolžnost. Politike za rast, načrti za povečanje konkurenčnosti in naložbeni programi pa so namenjeni samo enemu cilju, tj. vključevati ljudi nazaj v družbo, da ne ostanejo prezrti. Pogovorov na dogodku se udeležujejo tudi komisar Pierre Moscovici, komisarka Marija Gabriel in komisar Hristos Stilianides.

Komisija pa je ob robu konference včeraj napovedala pomoč EU za lokalne skupnosti v Butanu v višini 7,3 milijona evrov. Nekaj mesecev po podpisu mirovnega sporazuma med vlado in oboroženimi skupinami v Banguiju februarja 2019 bo danes napovedala še podaljšanje skrbniškega sklada Bêkou za Srednjeafriško republiko do konca leta 2020. Prav tako bo podpisala sporazum o prispevku s Svetovno zdravstveno organizacijo za izboljšanje dostopa do zdravstvenih storitev v več kot 80 državah v razvoju v Afriki.

Translate »