Mladi globalni zagovorniki projekta Izzovimo krizo, ki ga v Sloveniji koordinira SLOGA, so se med 22. in 23. oktobrom 2015 udeležili sejma DEAR v Bruslju, kjer so obiskovalcem sejma in političnim odločevalcem predstavili projekt in pobudo za evropsko leto socialne in solidarnostne ekonomije.

Mladi globalni zagovorniki so udeležencem prireditve predstavili triletni projekt in spodbudili k podpisu peticije za evropsko leto socialne in solidarnostne ekonomije. Svojo podporo projektu in pobudi za evropsko leto je izrazil tudi evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica.

Na sejmu se je predstavilo 80 evropskih projektov iz vseh 28 držav z namenom predstavitve svojega dela, mreženja, izmenjave idej in naslavljanja vprašanj s področja globalnega učenja in ozaveščanja javnosti. Približno 180 udeležencev je iz  100 organizacij civilne družbe, 20 lokalnih oblasti, institucij EU, držav članic in akademskega sveta se je udeležilo dvodnevnega dogodka. Uvodni nagovor DEAR sejma je imel Fernando Frutuoso de Melo, generalni direktor za mednarodno sodelovanje in razvoj.

V zadnjih štirih letih je EU zagotovila približno 143 milijonov evrov za program EU DEAR. Ta program si prizadeva obveščati državljane EU o povezanosti sveta in jim omogočiti, da postanejo vključeni v globalna razvojna vprašanja.

SLOGA, platforma NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč je slovenski partner projekta Izzovimo krizo, ki združuje mlade iz šestih evropskih držav – poleg Slovenije še iz Irske, Grčije, Italije, Španije in Portugalske. Glavni namen projekta je spodbuditi mlade h kritičnemu razmišljanju o evropski krizi v kontekstu globalnih soodvisnosti, pa tudi k temu, da bodo postali aktivni zagovorniki socialne pravičnosti.

To je bila le ena iz med aktivnosti v nizu, ki jih mladi globalni zagovorniki pripravljajo tako na evropski kot nacionalni ravni z namenom opolnomočiti ljudi iz zelo zadolženih držav EU za njihovo večjo podporo solidarnosti in globalni soodgovornosti navkljub težki gospodarski in socialni situaciji v njihovih državah. Evropejce želijo spodbuditi k pridružitvi peticiji za evropsko leto socialne pravičnosti in ekonomije, ki je potrebno za ozaveščanje javnosti o pomembnosti pravične in vzdržnostne ekonomije, socialnega podjetništva, etičnega bančništva, trajnostnega razvoja, zelenih delovnih mest … Svojo podporo je mogoče oddati tudi preko spleta na www.challengingthecrisis.com.

Za več informacij o projektu se obrnite na Patricijo Virtič, vodjo projekta (patricija.virtic@sloga-platform.org).

Translate »