Evropska komisija je sklenila, da po dvoletnih intenzivnih prizadevanjih za konstruktivni dialog s Poljsko, Svetu EU predlaga ukrepanje v skladu s členom 7 Pogodbe o Evropski uniji, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic državi, ki krši temeljna evropska načela. 

Komisija meni, da na Poljskem obstaja očitno tveganje resnih kršitev pravne države. Pravosodne reforme na Poljskem pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine. Ob odsotnosti sodne neodvisnosti se pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU, od zaščite naložb do vzajemnega priznavanja odločb na različnih področjih, od sporov v zvezi s pridržanjem otrok do izvrševanja evropskih odredb o prijetju.

Komisija je izdala tudi dopolnilno, četrto priporočilo, v katerem je jasno opredelila ukrepe, ki jih poljski organi lahko sprejmejo za odpravo sedanjega stanja. Če bodo poljski organi predlagane ukrepe izvršili, bo Komisija v tesnem posvetovanju z Evropskim parlamentom in Svetom EU svoj utemeljeni predlog ponovno preučila.

Poleg tega se je Komisija odločila za nadaljevanje postopka proti Poljski zaradi kršenja zakonodaje EU na področju zakona o ureditvi splošnih sodišč in vložila tožbo na Sodiščem EU.

Ob tem Komisija poudarja, da še vedno ohranja pripravljenost za konstruktiven dialog s Poljsko, da bi odpravili sedanje razmere.

Translate »