Evropska komisija in Senegal sta danes podpisala pogodbi o sodelovanju pri dveh projektih, vrednih 60 milijonov evrov. Projekta, ki bosta financirana iz nujnega skrbniškega sklada EU za Afriko, bosta namenjena razvoju gospodarstva in podjetništva na območjih, ki jih zapuščajo migranti, ter izboljšanju življenjskih razmer na podeželju.

Partnerici sta podpisali tudi pogodbi o dveh projektih za okrepitev prehranske varnosti in razvoj kmetijstva ter utrjevanje pravne države, ki bosta financirana iz 11. Evropskega razvojnega sklada. Njuna vrednost znaša 30 milijonov evrov.

Vse pogodbe je v imenu Evropske komisije podpisal komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica med trenutnim obiskom v Senegalu. Pred podpisom je izrazil prepričanje, da bodo izboljšane življenjske razmere na podeželju in nove delovne priložnosti prispevale k odpravljanju glavnih vzrokov nezakonitih migracij.

Ti sporazumi potrjujejo zavezo EU k okrepitvi sodelovanja na področju migracij z zahodnoafriških državah z naslavljanjem ključnih vzrokov migracij. To je v skladu z novim okvirjem partnerskega pristopa Evropske unije, katerega cilj je poglabljanje sodelovanja z državami izvora in tranzita. Senegal je ena od petih prednostnih držav, kjer EU implementira izvajanje tega pristopa.

Prioritete razvojnega sodelovanja, ki so bile dogovorjene med Senegalom in EU za obdobje 2014-17 so 1) krepitev demokratičnega upravljanja (20 milijonov EUR), 2) trajnostni razvoj kmetijstva in prehranska varnost (105 milijonov €), in 3) voda in sanitetna ureditev (65 milijonov €). Skupna podpora Senegalu iz EU in njenih držav članic znaša 1,5 milijarde EUR.

Celotno sporočilo

Translate »