Evropska komisija je predlagala prve evropske standarde glede porabe goriva v novih tovornjakih. 15 % cilj zmanjšanja emisij CO2 do leta 2025 bo lastnikom tovornjakom prihranil 5000 evrov v zmanjšanih stroških za gorivo hkrati pa okrepil konkurenčnost evropskih proizvajalcev tovornjakov ter zmanjšal emisije toplogrednih plinov. Organizacija Transport & Environment in Focus, društvo za sonaraven razvoj pozdravljata predlog, hkrati pa opozarjata, da predlog Komisije ni dovolj ambiciozen, da bi dosegel podnebne cilje EU. 

Tovornjaki do zdaj v EU še niso bili povrženi standardom porabe goriva, čeprav so odgovorni za 22 % emisij vseh vozil predstavljajo pa le 5 % vozil na cestah. Komisija predlaga zmanjšanje emisij CO2 za 15 % do leta 2025 v primerjavi  s stopnjami leta 2019 in indikativen cilj 30% zmanjšanja emisij do leta 2030. Velika podjetja, kot so IKEA, Unilever, Carrefour in Nestlé, prevozniki ter skupina držav EU, vključno s proizvajalkama tovornjakov Francijo in Nizozemsko, pozivajo k uresničitvi stroškovno učinkovitega varčevanja z gorivom, kar pomeni določitev cilja zmanjšanja emisij za 24 % do 2025.

Stef Cornelis, iz organizacije Transport & Environment je dejal: »Predlagani standardi ekonomičnosti porabe goriva bodo prevoznikom prihranili denar na črpalki, zmanjšali odvisnost od uvoženih fosilnih goriv ter zmanjšali emisije toplogrednih plinov. A premajhna ambicioznost predloga pomeni, da veliko stroškovno učinkovitih čistih tehnologij ne bo del novih tovornjakov, kar pomeni izgube prihrankov stroškov in emisij

Komisija je zaradi lobiranja proizvajalcev tovornjakov predlagala tako imenovane superkredite, ki spodkopavajo učinkovitost standarda. Po zdajšnjem predlogu se bodo električni tovornjaki in avtobusi, prodani pred letom 2025 šteti večkrat, nakupičene kredite pa bodo države lahko uporabile za doseganje cilja za leto 2025. To bi lahko v praksi zmanjšalo ambicioznost cilja za leto 2025 za približno petino. Komisija prav tako ni predlagala prodajne kvote za tovornjake brez emisij, kot so zahtevala velika podjetja in prevozniki.

»Supercrediti so trik, ki bo ogrozil cilje zmanjšanja emisij CO2 tovornjakov, prikrajšal podjetja za višje prihranke goriva in zmanjšal, ne povečal, število prodanih električnih tovornjakov. Evropski parlament bi moral nastopiti proti superkreditom in si prizadevati za vključitev prodajnih kvot za vozila z ničelnimi emisijami,« je dejal Stef Cornelis.

Zakonodajni sveženj vključuje tudi načrt za pospešitev uvajanja nekoliko daljših in bolj racionalnih oblik kabin, ki bi jih lahko videli na cestah EU že leta 2020. Novi modeli tovornjakov bi lahko zmanjšali emisije tovornjakov za 3-5%, hkrati pa izboljšali varnost in udobje voznika.

Promet je največji podnebni problem v EU. Tudi v Sloveniji je promet leta 2014 predstavljal največji vir emisij toplogrednih plinov in sicer 32 %, pred energetiko, ki je predstavljala 27 % izpustov vseh toplogrednih plinov v Sloveniji. Evropski prevozniki porabijo v povprečju 32.000 EUR letno na tovornjak za gorivo. Medtem ko so ZDA, Japonska, Kitajska in Kanada že uvedle omejitve izpustov CO2, je bilo izboljšanje učinkovitosti porabe goriva tovornjakov v Evropi v zadnjih 20 letih nezadostno. Vsi proizvajalci tovornjakov v EU so tudi sodelovali pri kartelnem sporazumu o določitvah cen.

Evropska komisija je predlagala tudi prvi svetovni standard glede vidnega polja v novih tovornjakih. Standard bo pomagal odstraniti mrtve kote, zaradi katerih so pešci in kolesarji nevidni voznikom tovornjakov. Leta 2014 je v prometnih nesrečah, ki so vključevale tovornjake, umrlo 3.850 ljudi.

Translate »