Eno leto od dogovora iz Grčije premeščenih le 6 % beguncev

Eno leto po tem, ko so se evropski voditelji dogovorili za nujno premestitveno shemo, da bi delili odgovornost za zaščito beguncev, jih deset tisoče ostaja ujetih v grozljivih razmerah v Grčiji. Septembra lani so evropske države obljubile, da bodo iz Grčije premestile 66.000 prosilk in prosilcev za azil, a so jih v enem letu premestile le 6 odstotkov.

Slovenija je do sedaj iz Grčije skozi premestitveno shemo sprejela 60 prosilk in prosilcev za azil, kar je 17 odstotkov od števila ljudi, ki smo jih obljubili sprejeti. Če bo šlo naprej tako počasi, bo trajalo 18 let, preden bodo evropske države izpolnile zaveze, ki so jih dale pred enim letom. Sramotno je, da Evropska unija ne more pustiti ob strani politike in rešiti te humanitarne krize, tako da si pravično deli skrb za relativno majhno število beguncev.

Evropske države morajo izpolniti svoje obljube in zagotoviti zaščito in dostojanstvo, ki si ga prosilke in prosilci za azil zaslužijo. Da bi to storile morajo zvišati število mest za premestitev, pospešiti postopke, podeljevati humanitarne vize in vzpostaviti hitre in dostopne postopke združevanja prosilcev za azil, ki so v Grčiji z njihovimi družinskimi člani, ki so že v Evropi.

Amnesty International je pripravila kratko poročilo z naslovom Our hope is broken (Naše upanje je zlomljeno), ki podrobno predstavlja primere, dokaze in informacije, o tem kako pomanjkanje volje evropskih držav obsoja izjemno ranljive ljudi na ohromljajočo negotovost in težko življenje.