Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) pri Svetu Evrope je 22. junija objavila letno poročilo, ki obravnava trende, ki se v Evropi pojavljajo v zvezi z rasizmom, ksenofobijo, antisemitizmom in nestrpnostjo. V novem poročilu ECRI svari pred porastom ksenofobije, populizma in sovražnega govora v Evropi.

 ECRI v letnem poročilu opozarja, da sta bila v letu 2017, ob visoki stopnji migracij in izzivov integracij, verskemu ekstremizmu, terorističnih napadih in slabi družbeno-ekonomski klimi zaradi varčevalnih ukrepov, po vsej Evropi še naprej v porastu ksenofobični populizem in sovražni govor.

Populistična retorika je spodbujala sovraštvo do tujcev in manjšin, migracije in multikulturnost so bile predstavljane kot grožnja socialni koheziji in varnosti, tradicionalni in spletni mediji so spodbujali segregacijo in poglabljali družbene razlike. Pomisleki glede varnosti so se izkoriščali za kratenje temeljnih pravic migrantov in drugih ranljivih družbenih skupin, so le nekateri poudarki poročila.

Celotno poročilo

Translate »