Tudi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto je moralo zapreti vrata svojih treh dnevnih centrov za otroke in mladinskega centra. Za vse štiri skupine so oblikovali (zaprte) facebook skupine, kjer mentorji ostajajo v stiku z otroki in mladostniki, jim svetujejo, pomagajo pri šolanju na daljavo, delijo zamisli o aktivnem preživljanju prostega časa ipd.

DRPD je med drugim poskrbel za prevode navodil za starše posameznih novomeških šol v albanski jezik in tako omogočil, da pouk poteka kar se da nemoteno še naprej. Podobno na daljavo ostaja povezan s posamezniki romske skupnosti. Učna gradiva nekaterih učiteljic in ostala gradiva dnevnih centrov mentorice tudi natisnejo in jih pošiljajo oz. dostavljajo po navadni pošti.

Na daljavo nadaljujejo tudi program socialne aktivacije, nadaljujejo z učenjem slovenskega jezika in utrjevanjem ostalih veščin, ki so jih v osvojile med usposabljanji. Nekaj udeleženk se je tudi aktiviralo v akciji šivanja zaščitnih mask, ki jih bodo lahko uporabile za zaščito svojih družin ter prostovoljcev in zaposlenih na društvu, nekaj pa jih bodo podarili tudi drugim ranljivim posameznikom v lokalni skupnosti.

Usposabljanje za mladinske delavce, ki se je začelo tik pred razglasitvijo epidemije, so uspešno preselili na splet in obdržali 20 udeležencev, ki so se naučili uporabljati nova spletna orodja in poglobili znanja v digitalnem mladinskem delu. Usposabljanje poteka vsak teden po rednem urniku.

Tudi vse aktivnosti mednarodne pisarne DRPD so se ob razglasitvi epidemije in z njo povezanih ukrepov preselile na splet, kjer delujejo naprej in vas vabijo k sodelovanju. Kako jim lahko pomagate? 

Kot del partnerske ekipe v Erasmus+ KA2 projektu Kaffi, namenjenemu za preprečevanje funkcionalne nepismenosti, se je društvo pridružilo pobudi vodilnega partnerja v projektu in pripravilo abecedo, kjer so uporabili besede, ki jih je te dni pogosto slišati ali prebrati.  

Tudi vi doma lahko skupaj s svojimi otroci pripravite tovrstno abecedo na poljubno tematiko. V DRPD so si izbrali slovensko abecedo, poleg črke napisali besedo in njen pomen, nato pa vse skupaj prevedli še v angleščino. Doma lahko namesto angleškega jezika izberete katerega od drugih tujih jezikov (na primer albanščino, srbščino, nemščino ….) in sestavite svojo abecedo.

Če želite, jim jo lahko tudi pošljete na drpdnm@gmail.com, oni pa bodo tiste abecede, ki bodo imele najbolj zanimivo tematiko, objavili na spletni strani. 

Vir novice: DRPD Novo mesto

Translate »