Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Mariboru udeležil prvega regijskega dogodka NET 0, ki je potekal v obliki Business-to-Diplomacy (B2D) in je v središče postavil doseganje ciljev ničelnih izpustov, je poročalo Ministrstvo za zunanje zadeve. Kot so še zapisali, je Državni sekretar Žbogar v svojem uvodnem nagovoru povedal, “da sodi Slovenija na mednarodni ravni med najbolj proaktivne države, ki zagovarjajo ambiciozno okoljsko agendo in usklajen večstranski pristop.”

Državni sekretar Žbogar je poudaril, da je Slovenija med lanskim predsedovanjem Svetu EU uspešno izpogajala Glasgowski podnebni pakt. Vodna diplomacija je bila postavljena v središče zunanjega delovanja Evropske unije. Od leta 2020 Slovenija predseduje Skupini prijateljev vode in miru v Ženevi, prihodnje leto pa prevzema predsedovanje Vodni konvenciji Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo. Državni sekretar je v nagovoru poudaril, da je zagotavljanje podnebne in vodne varnosti tudi eden od stebrov slovenske kandidature za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN.

Ministrstvo za zunanje zadeve z gospodarsko diplomacijo podpira in spodbuja inovativne rešitve slovenskih gospodarskih in raziskovalnih institucij, njihovo znanje, visokotehnološka znanja, izdelke in raziskave. Dogodek je povezal zainteresirane akademike, poslovne in javne subjekte in v središče postavil doseganje ničelnih izpustov.

Več o dogodku na spletni strani MZZ ter v poročilu s srečanja.

Pripravil: AK

Translate »