Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je minuli teden opravil videokonferenčni pogovor z evropsko komisarko za mednarodna partnerstva Jutto Urpilainen. Pogovor, ki je potekal v kontekstu priprav na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta, je bil namenjen predstavitvi prednostnih nalog na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in izmenjavi pogledov o razvojnih posledicah pandemije. Sogovornika sta se zavzela za redni dialog in tesno skupno delovanje v duhu pristopa »Ekipa Evropa« (Team Europe), ki je del globalnega odziva EU na pandemijo koronavirusa, poroča ministrstvo za zunanje zadeve.

Državni sekretar dr. Raščan, ki opravlja tudi funkcijo ministra za razvojno sodelovanje, je komisarki Urpilainen orisal prioritete predsedovanja, ki bodo temeljile na dveh glavnih tematskih stebrih, to sta zelena tranzicija in človekov razvoj, umeščenih v širši kontekst globalnega okrevanja po pandemiji covida-19. Rdeča nit med področji bo tematika celovitega pristopa do vode v zunanjem delovanju EU.

Slovenija bo skozi obravnavo vode, svoje osrednje prioritete na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, osvetlila različne razvojne posledice pandemije, od zdravja in prehranske varnosti do izobraževanja mladih, znanosti in raziskav, ter možnosti za krepitev odpornosti na pandemije in druge krize. Posebno pozornost bo namenila tudi zagotavljanju enakosti spolov, področju, ki je predpogoj za trajnostni razvoj, a je zaradi pandemije močno na udaru. Državni sekretar dr. Raščan je komisarko Urpilainen povabil na dogodek o zdravju in vodi, ki bo julija organiziran virtualno.

Komisarka Urpilainen je izrazila polno podporo prioritetam in prizadevanjem Slovenije kot predsedujoče Svetu. Sogovornika sta se dogovorila za redni dialog in tesno skupno delovanje  v duhu pristopa »Ekipa Evropa«, kar omogoča učinkovito, prožno in prepoznavno spopadanje EU z globalnimi izzivi.

Translate »