#OblekaNarediČloveka, projekt Pravične trgovine Slovenija, Ekologov brez meja in Focusa, društva za sonaravni razvoj, se aktivno zavzema za zmanjšanje rabe potrošnih oblačil. Projekt si krepi prepoznavnost v različnih medijih in z objavami na družbenih omrežjih. V soboto, 23. aprila, prireja 1. dan v rabljenih oblačilih.

Projekt navaja argumente v prid trajnostni modi:

  • Na svetu vsako leto proizvedemo približno 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov.
  • V zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400 %, hkrati pa raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat. Sodeč po raziskavah v Veliki Britaniji v to kategorijo spada kar 42 % kupljenih oblačil.
  • Če bi podaljšali življenjsko dobo našim oblačilom za samo 3 mesece, bi naš ogljični, vodni in odpadkovni odtis zmanjšali za 5 do 10%.
  • V Sloveniji v primerjavi z nakupom novih oblačil, kupimo samo 0,62 % rabljenih oblačil, le 0,12 % pa si jih izposodimo ali izmenjamo

Udeleženke_ce virtualnega dogodka bodo vabljeni, da oblečejo rabljena oblačila, se v njih fotkajo in sliko objavijo na svojem Instagramu in/ali Facebooku z oznako #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.

Več informacij TU.

Translate »