Prejšnji mesec, na Mednarodni dan migrantov, je Evropska združena levica izdala ČRNO KNJIGO NEZAKONITIH VRAČANJ (The Black Book of Pushbacks), ki obsega čez 1500 strani in dokumentira brutalno nasilje, ki ga je več kot 12,000 beguncev in migrantov utrpelo s strani uradnih organov na zunanjih mejah EU.  Knjigo lahko najdete tudi v naši knjižnici.

Črna knjiga nezakonitih vračanj evropske institucije in vlade držav članic z razkrivanjem trpljenja na mejah obtožuje odgovornosti za nehumano in ponižujoče ravnanje. Množični izgoni so prepovedani po mednarodnem pravu, a organi držav članic kljub temu ignorirajo kršitve človekovih pravic, ki so v nasprotju s temeljnimi principi EU in mednarodnimi obveznostmi.

Pričevanja je zbrala mreža organizacij Border Violence Monitoring Network, katere slovensk članica je tudi Civilna iniciativa Infokolpa, ki od leta 2018 zbira dokaze in opozarja na nezakonite prakse slovenske policije na državnih mejah, v pričujoči knjigi pa je sodelovala pri pripravi poglavja o dogajanju v Sloveniji.

Translate »