Cerar na vrhu ZN o trajnostnem razvoju

Premier Miro Cerar je v petkovem govoru na razvojnem vrhu Združenih narodov pohvalil novo agendo za trajnostni razvoj in obljubil povečanje razvojne pomoči Slovenije. Hkrati je pozval k nujnemu ukrepanju zaradi migracij.

Agenda trajnostnega razvoja do leta 2030 nikogar ne pušča na cedilu in Slovenija verjame, da bo uspešna, je dejal Cerar. Agenda naj bi dala trdne zaveze za uresničenje nedokončanega dela deklaracije tisočletja, katere ciljem rok trajnosti poteče konec letošnjega leta. Ti cilji so bili po besedah Cerarja sicer v veliki meri doseženi, vendar so za izpolnitev obljub potrebna dodatna prizadevanja.

Agenda naj bi odgovarjala tudi na izziv selitev. S krizo selitev se ne spopada le Evropa, je dejal premier, ampak tudi drugi deli sveta. Cerar je pozval k nujnemu ukrepanju, najprej z obravnavanjem vzrokov za krize ter preprečitvijo dodatne izgube življenj.

“Slovenija in druge evropske države smo okrepile reševanje krize v Evropi, načela našega delovanja pa temeljijo na človečnosti in solidarnosti, vendar pa tudi na varnosti,” je dejal Cerar, ki je še pozval k boju proti tihotapcem ljudi.

Slovenija si bo v skladu s proračunskimi zmogljivostmi prizadevala za povečanje uradne razvojne pomoči in izboljšanje kakovosti te pomoči ter bo pripravila državni načrt, je napovedal Cerar. Razvojna pomoč bo ostala ključni element razvojnega financiranja, doseganje razvojnih ciljev pa bo skupna pot, na katero morajo stopiti vsi, je dejal.

Slovenija bo pri tem sledila dvema tiroma, je povedal premier. Kot je pojasnil, se na državni ravni že pripravlja nova slovenska razvojna strategija, k odpravi revščine pa bo prispevala tudi s posodobljenim pravnostrateškim dokumentom o mednarodnem razvojnem sodelovanju.

“Slovenija je v desetih letih sodelovanja pri mednarodnem razvoju prispevala h gospodarskemu, socialnemu in okoljskemu napredku več kot 80 držav v razvoju. Naš cilj je pokazati, da lahko tudi prizadevanja majhnih držav donatork pomembno prispevajo k uresničitvi ciljev globalnega razvoja,” je dejal Cerar.

Vir: RTV Slo