Dijaki in dijakinje, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), so z evropsko poslanko Tanjo Fajon spregovorili o boju proti globalnemu segrevanju in predstavili svoje rešitve za pospešitev zelenega prehoda.

Dijaki in dijakinje so se strinjali, da mora vsak posameznik pri sebi skleniti »zeleni dogovor« in z lastnimi dejanji aktivno prispevati k boju proti podnebnim spremembam. Pri tem so izpostavili pomen racionalnejše rabe energije, pa tudi prehranjevalnih navad, ki bi bile okolju bolj prijazne. Pomemben napredek v boju proti globalnemu segrevanju bi po njihovem prispevala tudi trajnostna mobilnost, pri čemer predlagajo delitev prevoznih sredstev (»car sharing«), okrepitev javnega prevoza in sistemov brezplačnih prevoznih sredstev, kot so kolesa in električni skiroji.

Ob poudarjanju osebnega prispevka in potrebe, da stopimo iz cone udobja, je več sogovornikov opozorilo tudi na odgovornost velikih korporacij, ki da proizvedejo večino toplogrednih izpustov in bi morale nameniti več sredstev za ukrepanje proti podnebnim spremembam. Predlagajo tudi preusmeritev vlaganj velikih naftnih korporacij v obnovljive vire energije.

Mladi sogovorniki so se strinjali, da zeleni prehod ponuja obilo priložnosti za svet, EU, in za Slovenijo. Slednja da bi lahko postala bolj energetsko samooskrbna, lokalni proizvajalci in ribiči bi lahko bili deležni več pomoči v obliki subvencij, ampak solidarnost se ne sme končati tukaj: več dijakov je spomnilo, da ima globalni sever (in s tem tudi EU) pomembno vlogo pri spodbujanju in pomoči državam v razvoju pri prehodu na obnovljive vire.

Dijaki bodo svoje predloge objavili tudi na spletni platformi Konference o prihodnosti Evrope.

Oglejte si posnetek razprave.

 

Translate »