V soboto 8. maja je svetovni dan pravične trgovine. Letos je namenjen zahtevi po obnovi sveta po koncu korona pandemije na bolj pravičen in trajnosten način. Svetovni kampanji  #BuildBackFairer se pridružujemo tudi v Sloveniji, s svojimi aktivnostmi pa sporočamo, da rešitev ni nazaj v pred-covid stanju, ampak v pravičnejšemu sistemu. Zahtevi za pravičnejšo obnovo sveta po pandemiji se lahko priključi prav vsakdo s foto pozivom na medmrežju.


V času pandemije se je pokazala ranljivost sistema, ki v pehanju za dobički manjšine še bolj potiska na obrobje velike množice delavcev, kmetov in drugih, še kako pomembnih akterjev za delovanje naše družbe. Gibanje za pravično trgovinoFocus – društvo za sonaraven razvoj in Ekologi brez meja si že ves čas svojega delovanja prizadevamo, da bi pridelava, predelava in trgovinska izmenjava potekale na način, ki pred ustvarjanje dobička postavlja dostojno življenje in ohranjeno okolje. Trajnostni razvoj in etično trgovanje sta kot prioriteti še posebej pomembni zdaj, ko načrtujemo in začenjamo obnovo sveta po pandemiji koronavirusa. Zdaj je tudi priložnost za preobrat k pravičnosti. Na to opozarjamo tudi preko projektov

Obleka naredi človeka, v okviru katerega opozarjamo na prekomerno potrošnjo oblačil ter izkoriščanje ljudi in okolja v dobavnih verigah, ter

Futr za jutr (Our Food Our Future), ki posega na področje prehrane in spodbuja bolj etičen in trajnosten način prehranjevanja med mladimi, prek sprejema zakonodaje na področju dolžne skrbnosti človekovih pravic in okolja v vrednostnih verigah pa tudi za zaščito malih kmetov in delavcev.

Ob svetovnem dnevu pravične trgovine v Sloveniji ponavadi pripravimo Fair Trade Piknik, na katerem izmenjujemo dobre ideje, prakse in znanja, pa tudi oblačila, pridelke in semena, pečene dobrote in še več. Ker je pandemija posegla tudi v način obeleženja tega dne, saj so druženja in izmenjave večjega števila akterjev onemogočena, bomo tega letos zamenjali za fotografiranje s “fair” izdelkom.

Vabimo vse, da se pridružijo pozivu za obnovo sveta po koncu pandemije, za bolj pravičen in trajnostni način delovanja našega sveta. Sodelujete lahko tako, da se fotografirate s svojim najljubšim “fair” izdelkom in sliko objavite na svojih družbenih omrežjih z označbama #BuildBackFairer in @pravicnatrgovina. Ali pa se pridete s svojim najljubšim izdelkom fotografirat v soboto, 8. maja 2021, med 10. in 14. uro pred Pravično trgovino MUHE in praznujete z nami.

Živa Lopatič, vodja Pravične trgovine v Sloveniji

Ključno je, da v prizadevanjih za pravičnejši sistem sodelujemo v čim večjem številu. Bodisi preko pozivov odločevalcem k sprejemu ukrepov, kot tudi preko vsakodnevnih dejanj. Zavezanost in podporo pravičnim trgovinskim praksam lahko pokažemo tudi preko individualnih potrošniških praks in udeleženostjo v skupnih akcijah. Pa četudi v medmrežju.

 Živa Kavka Gobbo, predsednica organizacije Focus

 

Translate »