Inštitut za slovenski jezik Frana Removša je izpeljal natečaj za izbiro besede leta. Največ glasov je prejela beseda begunec. V finale so sicer med drugim prišle besede žica, prekarec, trumpizem, žica in zdravje. Izbira besede leta vliva upanje, da se temeljne človeške vrednote še niso izgubile.

Predloge za besedo leta, ki so jih na ZRC-ju SAZU-ja zbirali med 1. in 20. decembrom, je oddalo nekaj več kot sto ljudi. V finale je prišlo deset besed, ki so najbolj prepričale komisijo: prekarec, trumpizem, begunec, uberizacija, zareciklirati se, deležnik, družina, približnjakarstvo, žica, zdravje (vrstni red je poljuben; vse besede, ki označujejo moške, hkrati predvidevajo tudi oblike za ženski spol).

Izbira besede begunka oziramo begunec kot besede leta Juretu Gombaču z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost, v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Dodal je še, da te vrednote pomenijo glasen ne svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša realnost.

Za katero od desetih finalistk je glasovalo skoraj 1100 ljudi. Ljudski glas je za besedo leta 2016 – besedo, ki je najbolj zaznamovala leto, bodisi v dobrem bodisi v slabem pomenu – izbral besedo begunec (oziroma begunka). Drugo mesto je zasedla beseda žica, tretje pa prekarec (oziroma prekarka).

Ameriški izdajatelji slovarjev Merriam-Webster so besedo leta iskali nekje med sanjami in moro; zmagal je pridevnik “surreal” (nadrealistično), ki se je tako pridružil besedicama “post-truth” (izbor Oxfordovega slovarja) in “xenophobia” (zmagovalec na spletni strani Dictionary.com).

Pojem postfaktisch, postfaktično, kar je približen prevod omenjene besede po izboru založbe Oxford Dictionaries, je tudi beseda leta v Nemčiji. (Mimogrede, predlani je bila njihova beseda leta prav begunec). V Avstriji so si medtem za besedo leta izbrali precej bolj zapleten izraz: Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung, ki pomeni preložitev ponovitve volitev zveznega predsednika. To besedo, ki z ironijo odseva lansko avstrijsko volilno sago, je na prvo mesto v spletnem glasovanju izbralo več kot 10.000 sodelujočih.

Vir: STA, rtvslo.si

Translate »