Zaradi podnebnih sprememb se aktivno razseljuje na tisoče ljudi. Ni dvoma, da se bo v prihodnih desetletjih število ljudi, ki jih podnebne spremembe prisilijo oditi s svojih domov, povečalo. Podnebne spremembe ogrožajo ranljivo prebivalstvo v mnogih predelih sveta. Nekaj skupnosti se je zaradi podnebnih pojavov že preselilo, v prihodnosti bo to postalo nekaj običajnega.

Številni otoki v tropskih morjih so koralni atoli, z višino le 2 do 3 metre nad morsko gladino. Skupnosti, ki na otokih prebivajo, ogrožajo erozija in potencialne poplave ter dvig gladine morja.

Republika Kiribati je majhna oceanijska otoška država v srednjem tropskem Tihem oceanu. Sestavlja jo 33 atolov, razpršenih prek 3.800 km2. Več kot polovica prebivalcev živi v glavnem mestu Kiribatija, Tarawa, ki se nahaja manj kot 2 metra nad morsko gladino. Vlada načrtuje dolgoročno »dostojanstveno migracijo« in je v ta namen kupila nekaj tisoč hektarjev zemlje na Fidžiju.

kiribati_746x419_v1

Potopljeni Kiribati (vir: Iberdrola.com)

Vendar niso ogroženi le Kiribati. Ob obali Papue Nove Gvineje se nahaja otočje s še bolj negotovo prihodnostjo. Večina prebivalcev Carteretovih otokov se je že preselila v Tinputz, na večji otok Bougainville. Za tiste, ki vztrajajo, je le vprašanja časa…

10071978-3x2-940x627

Strokovnjaki so napovedali, da bodo atoli Carteret v celoti izginili do leta 2015. Atoli sicer (še) niso povsem izginili, a z najvišjo točko le 1,5 metra nad morsko gladino so izjemno ranljivi in ogroža jih že rahli dvig morske gladine. (Vir: Darren James na abc.net.au)

V Indijskem oceanu pa bodo najverjetneje kmalu izginili tudi majhni Maldivski otoki. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo v primeru dviga gladine morja za 0.5 metra, država do leta 2100 izgubila 77 odstotkov površine. V primeru dviga za en meter, bomo Maldive v celoti izgubili do leta 2085. Tako kot druge otoške države, se zato zdaj vlada usmerja v nakup zemljišč za morebitno selitev 350.000 prebivalcev države.


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 15 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financira Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR).

Translate »