Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med obiskom v Senegalu napovedala v okviru infrastrukturne pobude Evropske unije Global Gateway več kot 172 milijard dolarjev vreden naložbeni načrt za Afriko.
Von der Leyenova je obiskala to zahodnoafriško državi v okviru priprav na vrh EU-Afriške unije; Senegal je predseduje Afriški uniji.
Ta sredstva so prvi regionalni sveženj, ki se bo izvajal v okviru naložbene pobude Global Gateway, prvič napovedane konec lanskega leta. Cilj pobude Global Gateway je do leta 2027 vložiti do 340 milijard dolarjev v javne in zasebne infrastrukturne projekte po vsem svetu.
Naložbena shema, ki velja za odgovor na kitajsko pobudo Belt and Road, bo črpala iz naložb zasebnega sektorja ter sredstev institucij in držav članic EU.
EU v sporočilu na svoji spletni strani navaja, da bo sveženj vključeval več kot 488 milijonov dolarjev za cepiva proti covidu-19 in uvajanje cepiv; približno 1,7 milijarde USD za krepitev strukture zdravstvene varnosti, farmacevtskih sistemov in proizvodnje ter izboljšanje dostopa do zdravstvenega varstva, skupaj s skoraj 70 milijoni USD za infrastrukturo za spolno in reproduktivno zdravje ter pravice.
Von der Leyenova je dejala, da bodo takšne in podobne naložbe “v središču” razprav na vrhu EU-AU prihodnji teden, “saj so sredstvo za uresničevanje naših skupnih ambicij”.
Dejala je: “Na tem področju je Evropa najzanesljivejši partner za Afriko in daleč najpomembnejši.”

 

Translate »