V epizodi podkasta Talking Development je tema vprašanje, ali Evropska unija uresničuje načela enakosti cepiv?

EU je pred prvim resničnim preizkusom, ko gre za doseganje “enakih in pravičnih” partnerstev. Medtem ko EU govori o doseganju enakosti cepiv na svetovni ravni, njena dejanja pošiljajo drugačno sporočilo.

Predsednica Ursula von der Leyen se je v govoru o stanju v Uniji zavezala, da bo državam z nizkimi dohodki podarila 200 milijonov odmerkov cepiva. To je dodatek k že obstoječi obljubi o donaciji 250 milijonov odmerkov, od katerih je bil dobavljen le delček. V najmanj razvitih državah je bilo cepljenih le 1 % ljudi.

Kaj to pove o pripovedi EU o partnerstvih? Kaj to pomeni za človekove pravice in socialno pravičnost? In kako lahko EU dejansko uresniči svoje zaveze? Ta nova epizoda oddaje Pogovori o razvoju se s ključnimi strokovnjaki poglobi v točno ta vprašanja.

V globaliziranem svetu pristop “najprej jaz” ni le moralno napačen, ampak je tudi zgrešen in nevaren. Zagotovitev enakega dostopa do cepiva vsem in povsod brez diskriminacije je edini način, da zagotovimo globalno okrevanje in se zaščitimo pred prihodnjimi izbruhi.

Razpravljajo:

Prisluhni jim:
 

Translate »