Platorma SLOGA je 6. in 7. junija  v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Zavodom Global in moderatorjem Jako Kovačem izvedla prvo usposabljanje za lokalne aktiviste nevladnih organizacij v okviru programa Akademije za integracijo. Osnovni namen usposabljanja je bil z informacijami in veščinami opremiti 20 posameznikov, ki so pripravljeni in imajo možnost v svojem lokalnem okolju organizirati dogodke in delavnice na temo integracije migrantov ter pripomoči k širjenju spoštljivega in odprtega odnosa do beguncev.

Odziv na vabilo je bil izjemen, saj se je na usposabljanje prijavilo skoraj 40 posameznikov – program smo pripravili za največ 20 udeležencev. Zato smo morali opraviti določeno selekcijo. Usposabljanja se je udeležilo 23 aktivistk in aktivistov iz 15-tih različnih krajev. Pri sami izvedbi programa so sodelovali Jaka Kovač, mag. Franci Zlatar, dr. Anica Mikuš Kos, Max Zimani in Ahmed Ahmadi. Drugi dan usposabljanja sta nas obiskala še predstavnika ameriškega veleposlaništva, Philip Beekman in Tanja Šuštaršič.

Končna evalvacija je pokazala, da so bili usposabljanci zelo zadovoljni z izvedbo, da je bilo primerne dolžine in teže glede vsebin. Evalavacija nam je ponudila tudi veliko zamisli, kako prihodnje usposabljanje še izboljšati, predvsem z vključevanjem izkušenj migrantov in beguncev.

Ob koncu usposabljanja smo udeleženci skupaj identificirali še dodatne ideje za integracijske aktivnosti. Od lokalnih delavnic za prebivalstvo do usposabljanj za odločevalce, od živih knjižnic do gledaliških predstav, od TEDx-a do mladinskih centrov. In še mnogo več.

Ob tem se želimo zahvaliti tudi direktorju Uprave RS za zaščito in reševanje, Darku Butu, ki nam je omogočil brezplačno uporabo velike učilnice v Izboraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu in prijaznemu osebju centra, ki nam je omogočilo mirno in temeljito delo.

Usposabljanje smo izvedli s finančno podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike krepitvi NVO za delo z migranti in krepitvi podpornega okolja za sprejem beguncev.

Translate »