AIESEC – največja neprofitna prostovoljna organizacija na svetu za mlade, ki jo vodijo mladi

Ne tako davnega leta 1948 je bil svet še vedno ohromljen po grozotah druge svetovne vojne. Zdi se absurdno, a vendar se je druga svetovna vojna zgodila le 20 let po prvi, kar je bil zagotovo alarmanten dejavnik pri preučevanju človeškega delovanja. Skupina treh mladih ljudi je verjela, da lahko morda preprečijo, da bi se podobni dogodki še kdaj ponovili Toda kako?

Ksenofobija nastane kot posledica kombinacije pomanjkanja informacij in strahu pred neznanim. Te dve težavi pa se da rešiti, če je posamezniku omogočeno soočenje z objektom njegovega nelagodja. Ustanovitelji AIESEC-a so mladim želeli dati priložnost, da bi potovali na tuje, dejansko živeli z domačini, spoznavali kulturo, si tam ustvarili vezi z znanci in prijatelji in pri tem s svojim delom ustvarjali pozitiven vpliv na družbo. Njihove sanje so se v petinšestdesetih letih globalnega delovanja AIESEC-a razcvetele v zelo uspešno mrežo v resničnosti, ki danes obstaja v 126-ih državah in teritorijih, ima več kot 70,000 aktivnih članov in sodeluje z več kot 1500 poslovnimi partnerji. So največja neprofitna prostovoljna organizacija na svetu, ki jo vodijo mladi, za mlade.

Vizija AIESEC-a, ki jo vsak član zna zrecitirati na pamet tudi sredi noči, je »Mir in izpolnitev vsega človeškega potenciala«. Sliši se visokoleteče in abstraktno, a v sebi dejansko zajema vse, kar si AIESEC-erji prizadevajo doseči. Želijo doseči vsako mlado osebo in ji podariti izkušnjo, ki bo pripomogla tako k njeni osebni rasti kot k izboljšanju sveta na splošno. Ni nujno, da ta izkušnja zajema potovanje v neko tujo državo, prav tako pa ni potrebno biti član AIESEC-a, da lahko z nami odideš na pot.

Dandanes, ob preobilju informacij, prehitro zapademo v pasivnost in si mislimo, da sveta ni mogoče izboljšati. Kaj pa lahko stori le en sam človek? Ne veliko, a skupina lahko doseže veliko več. Na vprašanje, za koga menijo, da ima največjo moč, da spremeni družbo, je skoraj 45 % mladih po vsem svetu, ki so rešili AIESEC-ovo raziskavo Youth Speak, odgovorilo, da organizacije, ki jih vodijo mladi – kot na primer AIESEC. Ta mladim daje prav to – možnost, da dejansko nekaj spremenijo. Odkar smo bili ustanovljeni, so spremenili življenje več kot milijonu mladih ljudi, ki so doživeli AIESEC izkušnjo – bodisi prostovoljno delo v tujini, profesionalno prakso, ki jim je pomagala pri karieri na področju njihove izobrazbe, ali pa le doživetje člana AIESEC-a.

Za globalno kot tudi slovensko populacijo je trenutno zelo pomemben že zgoraj omenjen projekt Youth Speak; gre za globalno gibanje in raziskavo, v kateri imajo mladi priložnost izraziti svoje mnenje in narediti premik v svetu. Projekt je namenjen raziskovanju, katere težave so mv očeh mladih najbolj prisotne v določenih delih sveta in oblikovanju načrta za reševanje teh težav do leta 2030. Novembra letošnjega leta bo v okviru tega izveden tudi Youth Speak Forum, dogodek, ki bo povezal mlajšo in starejšo generacijo vodij z različnih sektorjev in jih spodbudil k medsebojnemu dialogu o perečih svetovnih problematikah.

Trenutno je odprtih več kot 6,500 odprtih pozicij za pripravništva za mlade po vsem svetu, na katera je mogoče oditi prek AIESEC-a, in dobrih 21,000 prostovoljnih praks. Priložnosti so tam, vsak trenutek vsakega dneva, in čakajo na vsakogar, ki v sebi zbere pogum, da prestopi meje znanega.

Amadea Kovič